· · Коментари: 0

ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ОВУ НАМИРНИЦУ ЈЕДЕ СВАКОДНЕВНО: Убрзава метаболизам и представља ЗАКОН ВИТКЕ ЛИНИЈЕ (РЕЦЕПТ)

Јелена је позната као поборник здраве исхране, а у њеном јеловнику се скоро свакодневно се налази једна намирница

1685953198_Jelena-Djokovic-NASLOVNA.jpg
Фото: АТА/Схуттерстоцк

Сви знамо правила исхране Новака Ђоковића, али шта је са Јеленом која је витка и витална и након два порођаја? Познато је да се Јелена прилагодила јеловнику свог супруга, па се труди да у мени уведе што више безглутенских житарица. Таква једна намирница је киноа коју називају и "краљицом семенки", али и "златом Инка".

Због чега је киноа тако добра?

Киноа садржи велике количине беланчевина због чега може да се такмичи са производима животињског порекла. Обилује витамином Е, Ц, калијумом, разним минералима, аминокиселинама и етеричним уљима.

-Народна медицина користи киноу за лечење гихта, хемороида и ишијаса.
-Чај од киное може да се користи и за дезинфекцију уста и десни, а има и смирујуће дејство па се користи за лечење депресије и неурозе.
-Ако вас мучи кашаљ или прехлада, киноа је у стању да смири ове симптоме.
-Киноа има велики садржај аминокиселина и протеина, а одсуство глутена.
-Ова биљка се користи као лаксатив, и има моћ да излечи хронични затвор.
-Киноа је одлична замена за месо. Ако постите или сте вегетаријанац обавезно убаците киноу у своју исхрану. Киноа обилује влакнима који су неопходни за правилни рад црева.
-Народна медицина киноу још користи и за лечење кожних болести, реуме, а због високог садржаја калијума она благотворно утиче на кардиоваскуларни систем.

Киноа као кулинарско чудо

Вегетаријанци знају о чему причамо када кажемо како је киноа право кулинарско чудо. Ако се дода купусу, кромпиру или другом поврћу, осетићете пуноћу укуса каква се добија само кувањем меса. Корисне особине се манифестују и у присуству витамина и аминокиселина које побољшавају метаболизам, чисте организам и нормализују његову функцију. Пошто киноа нема одређен мирис, у јела се зато додаје бели и црни лук, као и остали зачини.

Поврће са киноом

Потребно је: 200 г киное, 200 карфиола, 200 г броколија, 200 шаргарепе, 1 главица црног лука, 1 чен белог лука, зачини, со и бибер.

Припрема: Киноу кувајте у води око 15ак минута. Карфиол, броколи обарите. У тигању на мало уља продинстајте лук и изрендану шаргарепу па им додајте карфиол и броколи. Динстајте све заједно 10 минута па овој смеси додајте процеђену киноу, зачине, со и бибер.

Песто са киноом

Потребно: 200 грама руколе, веза свежег першуна, 100 мл маслиновог уља, 100 грама семена бундеве, 200 куване киное.

Потребно: У блендеру самељите руколу и першун, додајте уље и семе бундеве и со па све миксајте док се не претвори у глатку смесу. Песту додајте киноу и уживајте у необичном укусу.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.