· · Number of comments: 0
PREDLOG ZA RUČAK

BEČKI GULAŠ - PRAVO ZIMSKO JELO: Specijalitet za ljubitelje mesa, toliko je mekano da se raspada (RECEPT)

Za ovo jelo je bitno da izaberete dobar komad mesa i da ga pravilno spremite

1674471057_shutterstock_109815581--1--gulas.jpg
Photo: Shutterstock

Bečki gulaš sadrži samo junetinu i luk, koji su ključni za pripremu gustog i mirisnog umaka bez dodavanja brašna ili pavlake. Tradicionalno se poslužuje sa knedlama ili špeclama, ali slobodno odaberite prilog u kojem najviše uživate, poput pirea, pirinča ili makarona.

Izbor mesa je isto bitan, pa izaberite kvalitetno. Takođe, gulaš se ne može prekuvati, a da bi meso dovoljno omekšalo, treba mu najmanje 2-3 sata krčkanja na laganoj temperaturi.  

Pročitajte još: Šta su ENGLESKI MAFINI? Pojavili su se početkom 19. veka, a mnogima su i danas omiljeni (RECEPT)

Sastojci:
1 kg junetine
4 crna luka 
2 kašičice mlevenog kima
3 kašičice slatke paprike
1 kašičica tucane paprike 
1/2 kašike sirćeta
1 kašika paradajz pirea
450 ml vode

Pročitajte još: Brzi KOLAČ OD VIŠANJA: Od samo par sastojaka napravite idealan desert

Priprema:
Meso isecite na kockice, pa propržite u šerpi. Izvadite ga i sipajte ulje, pa propržite sitno seckani crni luk. Kada luk omekša dodajte paradajz pire, mleveni kim i promešajte, pa dodajte slatku papriku i opet promešajte. Zatim sipajte sirće i vodu (250 ml), pa kuvajte još nekih 15 minuta, ili dok se tečnost ne smanji. Dodajte još vode (200 ml), pa sastojke dobro izblendirajte ili ustinite štapnim mikserom. Vratite meso u šerpu i poklopite. Posolite i kuvajte na tihoj vatri još nekih 2-3 sata.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.