Oglas
· · Komentari: 0

MANASTIRSKI KROMPIR: Recept za ukusno i sočno jelo-domaćice su poludele za njim

GRČKI pravoslavni monasi imaju odlične recepte koje možemo iskoristiti za posnu slavsku trpezu, ali i za svaki dan.

1695908358_68413_krompir_ig.jpg
Foto: Printskrin/Jutjub/Prahnulo mi
Oglas

Krompiri spremljeni na ovaj način su meki i sočini i vrlo brzo se spremaju. uz prilog možete dodati neku salatu. Potrebno je dosta začina koji će mu dati poseban ukus i miris. 

Potrebni sastojci: 

1 kg krompira
150-200 ml dobrog maslinovog ulja
1-2 limuna (sveže ceđen sok)
5-6 čena belog luka sečen na tri dela
4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
origano, so, biber

Način pripreme:

Potrebno je da prvo zagrejte rernu na 250 °C. Zatim dobro operite, očistite e i isecite krompir na kriške, pa ga poređajte u pleh. Važno je da znate da krompir ne sme da biti jedan preko drugog.

Bitno je da prvo prokuvate vodu (biće dovoljno malo više od jedne čaše). U vodi je potrebno rastvoriti so. Dodajte soli dosta, ali gledajte da ne preterujete.  Prokuvanom vodom prelijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna se ne dodaje na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.

Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.

Pred sam kraj pečenja, prelijte krompir sokom od limuna i ostavite još malo da se peče. 

(Opanak)

BONUS VIDEO: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas