Oglas
· · Komentari: 0

POSNO: Ukusan rižoto sa morskim plodovima i šafranom! (RECEPT)

Impresionirajte svoje prijatelje i u ovim posnim danima i pripremite im ovo ukusno i jednostavno jelo koje će obožavati. Poštujući ovaj recept, ispašćete pravi kulinarski profesionalac!

1648128528_skoljke.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/Bart's Fish Tales
Oglas

U toku posta, često nam ponestane ideja šta možemo praviti, a da već nismo ili da nam nije dosadilo. Predstavljamo vam veoma ukusan recept koji ćete obožavati! Ovaj recept može da posluži 4 vaša prijatelja. 

Pročitajte još: POMFRIT OD LEBLEBIJA: Zdrav recept koji će vam zauvek zameniti krompiriće

Sastojci:

450g kozica u ljusci
36 malih dagnji
50g lignji, očišćenih i tanko isečenih
Bujon: 
25ml maslinovog ulja
1 čen belog luka, seckani
1 srednja šargarepa, seckana
1 štap celera, isečen
1 mali luk, iseckan
1 mali praziluk, isečen
¼ crvenog čilija, seckanog
1 paradajz, iseckan
1/8 kašičice šafrana
900ml ribljeg bujona
kuvano voda koja vam je ostala od dagnji
Za rižoto:
50g posnog putera
2 papričice ljute, seckane
1 čen belog luka, seckani
350g rižoto pirinča 
120ml suvog belog vina
1 kašika maslinovog ulja

Način pripreme: 

Ogulite kozice, ostavite ljuske za bujon. Ostavite kozice na stranu dok ne budu potrebne. Operite dagnje, ostružite ih i izvucite "bradu" iz njih. Otvorite ih tako što ćete ih staviti staviti u tiganj sa malo vode. Dobro poklopite i stavite na jaku vatru dok se ne otvore. Procedite kroz cediljku da biste uklonili zrnca ili pesak iz njih. Sačuvajte vodu za bujon kasnije. Uklonite meso iz svih ljuski, ostavite možda par u ljusci da izgleda lepše pri serviranju. Ostavite dagnje na stranu dok ne budu potrebne.
Da napravite bujon, zagrejte ulje u velikom tiganju i dodajte beli luk, šargarepu, celer, crni luk, praziluk i čili. Pržite 5 minuta. Dodajte ljuske kozica i kuvajte još nekoliko minuta, a zatim dodajte paradajz, šafran, riblji temeljac i vodu od dagnji. Pustite da provri i kuvajte 30 minuta.
Da biste napravili rižoto, istopite posni puter u široj šerpi (ovo će smanjiti mogućnost da rižoto zagori na dnu dok se kuva), a zatim dodajte papričice i beli luk ikuvajte dok ne omekšaju. Dodajte pirinač i mešajte nekoliko minuta dok se dobro ne premaže puterom. Ulijte vino. Pustite da provri pa sklonite sa vatre i ostavite da pirinač upije svu tečnost. 
Vratite tiganj na srednju vatru i dodajte bujon od školjki pirinču u tri faze, omogućavajući da tečnost uvri svaki put pre nego što dodate sledeću količinu. Neprekidno mešajte dok se bujon skoro potpuno ne upije.
Dok se rižoto kuva, premažite ostatak morskih plodova maslinovim uljem i pecite na tiganju 3-4 minuta. Da biste poslužili, pažljivo umešajte morske plodove uključujući dagnje u rižoto. Ostavite nekoliko komada na vrhu da ukrasite.

Ukoliko ne postite, možete koristi običan puter za ovo jelo i dodati parmezan pri kraju pripreme i pri serviranju. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas