· · Komentari: 0
SVESTRANA NAMIRNICA

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama! (RECEPT)

Bulgur ostaje jedna od najjednostavnijih namirnica za kuvanje i najsvestranija od integralnih žitarica.

1628246007_Depositphotos_89354156_xl-2015.jpg
FOTO: Depozit

Poznata po vodećoj ulozi u tabule salati, limunastoj bliskoistočnoj salati od žitarica sa paradajzom, lukom i začinskim biljem, bulgur pšenica postoji najmanje 4.000 godina. Verovatno prva pogodna hrana na svetu, proizvodnja bulgura potiče iz mediteranskog regiona, ali se proširila nadaleko. 

Pročitajte još: Šta za ručak? Pasta sa morskim plodovima je nešto što svako treba da proba! (RECEPT)

Šta je bulgur pšenica?

Bulgur potiče od ispucalih zrna celog zrna pšenice koja se skuvaju i osuše pre pakovanja. Kao rezultat toga, oni se kuvaju mnogo brže od drugih sorti integralne pšenice. Bulgur je je najjeftiniji od svih vrsta žitarica.

Kako skuvati bulgur pšenicu?

Budući da je već delimično kuvano, bulgur pšenica se brzo i lako priprema kod kuće.

Izuzetno zdrava žitarica
Bulgur ima najvišu proteinsku vrednost od svih vrsta žitarica. Bogat je vitaminom B, cinkom i gvožđem. Pun je dijetetskih vlakana i preporučuje se u svim dijetama, jer pomaže da lakše smršate.

Većina vrsta bulgur pšenice potpuno se skuva za manje od 15 minuta, ali različite vrste zahtevaju različito vreme kuvanja, pa je najbolje uvek proveriti uputstva na pakovanju.

Uopšteno, sjedinite 2 šolje tečnosti i 1 šolju suvog bulgura u loncu, prokuvajte, smanjite vatru i držite poklopljeno dok bulgur ne omekša, oko 12 minuta. Pre serviranja iscedite višak tečnosti i zrna ispasirajte viljuškom.

Foto: Depozit

Iako se bulgur pšenica najčešće nalazi u salati od tabule salati, možete je koristiti baš kao pirinač ili kus -kus, ili bilo koje drugo žito od celog zrna, poput ječma ili kinoje. Umesto pirinča, pokušajte da uparite svoje omiljeno povrće ili kari sa kuvanom bulgur pšenicom od celog zrna. Takođe je dobar vezivni sastojak u vegetarijanskim ili mesnim pecivima i lopticama, poput bliskoistočnog jela zvanog kibe.

Recept za tabule salatu

Sastojci

  • 2 veće veze peršuna (oko 450g, 200-230g očišćenog)
  • 130g bulgura
  • 100ml ključale vode
  • 6 tanjih komada zelenog, mladog luka (120-140g)
  • 3 veća paradajza (oko 550-600g)
  • 2 kašičice suve mente, može i sveža
  • kašičica soli, biber po ukusu
  • oko 80ml maslinovog ulja
  • isceđen sok jednog limuna
  • 1/3 kašičice pimenta ili po veći prstohvat cimeta, muskatnog orašćica i karanfilića

Bulgur stavite u činiju i prelijte ključalom ili vrućom vodom. Ostavite da upije tečnost dok ne pripremite ostale sastojke. Brzo upija vodu, ali nemojte dodavati više, iako vam se čini da je suv. Pre dodavanja salati, viljuškom izlomite i dobro rastresite bulgur.

Peršun iseckajte najsitnije što možete (bez tvrdih delova) i pomešajte sa ostalim sastojcima.

Dodajte iseckane sastojke u bulgur, začinite i dobro promešajte.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.