Oglas
· · Komentari: 0
OBIČAJI

RECEPT ZA VASILJEVDAN: Domaćice obavezno prave VASILICE, tradicionalni kolač

Sutra je Sveti Vasili Veliki, praznik koji se naziva i Mali Božić.

1642059974_pjimage---2022-01-13T084538.585.jpg
Foto: Printskrin/Instagram/official_sophiealiceeales/radabogojev
Oglas

U tradiciji je ostao običaj da se na sutrašnji dan sprema poseban kolač. U pitanju su vasilice. Neki ih spremaju kao slatke, neki kao slane, mnogi premazuju medom. Za koju god opciju da se odlučite, nećete pogrešiti. Mi vam dajemo predlog recepta koji je naša koleginica nasledila od bake.

Recept za vasilice

Sastojci:

  • 600 g mekog brašna
  • pola paketića svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • oko 3 dl mleka
  • 250 g margarina
  • med za premazivanje

Pročitajte još: MEDENJACI, osnovno testo bez ukrašavanja: Najmekši do sad, a tek kako mirišu (RECEPT)

Priprema:

Kvasac razmutiti u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna, poklopiti i ostaviti da ispuni šolju.

Od brašna, pripremljenog kvasca, malo soli i jednog jajeta zamesiti testo sa mlakim mlekom.

Razviti četvrtastu koru i premazati 1/3 margarina, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.

Postupak ponoviti još dva puta, sa odmaranjem od 15 minuta, dok ne potrošite ceo margarin.

Na kraju, razviti koru debljine 0, 5 cm, iseći je na četiri ili više delova, poređati u pleh i izbockati viljuškom na više mesta, ne treba premazivati.

Peći u prethodno zagrejanoj pecnici na 200-220 C oko 20-tak minuta, dok ne porumeni. Izvaditi i još tople ih obilno premazati medom.

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas