Oglas
· · Komentari: 0

TURSKI GULAŠ sa umakom od patlidžana: Omiljeni ručak sultana, meso se TOPI U USTIMA (RECEPT)

Sultanov užitak ili Hunkar begendi je posebno jelo koje će vas osvojiti već pri prvom zalogaju

1691917615_shutterstock_302362730.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Hunkar begendi, odnosno gulaš na turski način je jelo koje je u narodu poznato kao sultanov užitak, jer je ukus prosto neodoljiv. Meso je sočno, a povrće mu daje poseban šmek. Služi se uz bešamel sosu i preliv od patlidžana.

Sastojci:

700 g jagnjetine iseckane na kocke
400 g iseckanog paradajza na kockice
250 ml mesnog bujona
1 manja paprika
1 luk
2-3 češnja belog luka
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica mlevenog tamijana
1 kašičica sušenog origana
so i biber po želji
ulje za dinstanje

Umak od patlidžana:

1,5 kg patlidžana
300 ml mleka
45 g narendanog tvrdog sira
3 kašike putera
3 kašike brašna
so i biberpo želji

Priprema turskog gulaša:

Kada tečnost uvri, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuva oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša. Za to vreme pripremite patlidžan za sos. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.

Ako nemate na raspolaganju roštilj, probušite koru patlidžana nožem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko četrdesetak minuta dok ne omekša. Ohladite patlidžan do kraja, isecite ga na pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Viljuškom ga pretvorite u pire.

Napravite bešamel sos: rastopite puter na umerenoj temperaturi i dodajte brašno. Mešajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulivati zagrrejano mleko. Mešajte smesu na vatri nekoliko minuta dok se ne rešite svih eventualnih grudvica, a sos ne počne da se zgrušnjava.

Uklonite bešamel s vatre i umešajte narendani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i pobiberite na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.

 

                                                      Za još recepata zapratite nas na Viberu.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas