Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Najjeftije i najbolje sredstvo za čišćenje kuće: Čisti bukvalno SVE!

Sigurno, dostupno i jeftino, sirće možete na stotinu načina da upotrebite u domu, automobilu, baštama...

1632477588_Depositphotos_310202512_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ko bi rekao da "loše vino" može da bude tako dobro? A može. Sami odlučite koliko ćete ga razblažiti. Na primer, za čišćenje brodskog poda, 225 ml ovog sirćeta pomešajte sa nešto manje od četiri litre vode, ali za čišćenje pločica u kupatilu ili kuhinji i onih ružnih naslaga koje se nakupljaju na fugnama, koristite čisto sirće.

Pročitajte još: Imaju posebnu simboliku: Deset prelepih imena za JESENJE BEBE

Pranje mašine za sudove:

Sirće možete na dva nači na da upotrebite kada je reč o mašini za sudove. Prvo, koristite ga kao jeftino, a veoma efektno sredstvo za ispiranje čaša, tanjira i sudova koji će tako dobiti i sjaj.

Vraća sjaj tanjirima i čašama.

Drugo, njime možete da očistite i samu mašinu: jednom godišnje (ili češće ako u domaćinstvu imate tvrdu vodu) naspite 225 ml sirćeta u praznu mašinu, onda je uključite i neka "prođe" kroz program za staklene predmete. Sa njim ćete ukloniti kamenac i masne naslage, a time i produžiti vek vašoj mašini.

Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)

Kamenac
Ako ve-ce šolja, kada ili lavabo imaju naslage kamenca zbog tvrde vode, pokvasite ili isprskajte kritična mesta sirćetom. Kamenac će omekšati i biće spreman za lako skidanje. Uopšte, sve što ne radi kako treba zbog tvrde vode (baterije, slavine, pegle) poprskajte vinskim sirćetom i pustite da naslage omekšaju.

Prljav veš:

Sirće ima toliko mnogo namena kada je reč o prljavom vešu. Za uklanjanje fleka od senfa, kečapa, paradajz sosa, trave i dezodoransa, poprskajte malo sirćeta na uflekana mesta pre nego što odeću ubacite u mašinu za veš.

Belom vešu vraća belinu.

Ili, ako beli veš natopite ovim sirćetom, povratiće mu se belina.

Pročitajte još: Naočare nikada ne brišite na ovaj način, a sigurno to radite

Kao i kada je reč o mašini za pranje sudova, sirće će pomoći da, ukoliko ga dodate tokom ispiranja, odeća bude sveža, življih boja i da se otarasite fleka od vlage. Biće dovoljno 225 ml. Napomena: nemojte dodavati sirće u varikinu, jer to može da dovede do stvaranja štetnog gasa, sa mogućim smrtonosnim posledicama.

Sirće čisti sve Foto: Šater

Čišćenje kuhinje:

Svakog meseca očistite aparat za kafu sa razblaženim sirćetom (ne zaboravite da u njemu, pre kuvanja kafe, prvo prokuvate samo vodu).

Pročitajte još: Kako se pravilno zamrzavaju borovnice?

Sirće i so mogu da očiste posuđe od nerđajućeg čelika, a nerazblaženo sirće dezinfikuje daske za sečenje, naročito drvene.

Čisti šerpe, ketler, mikrotalasnu...

Za čišćenje mikrotalasnih rerni nalijte samo malo sirćeta u staklenu posudu i uključite rernu na nekoliko minuta. Posle toga ćete lako moći da obrišete prljavštinu. Najzad, ako je vaša sudopera lepljiva ili iz nje izlazi neprijatan miris, pokušajte da u nju stavite sodu bikarbonu, potom sipajte sirće i dobro pokrijte slivnik - reakcija između ove dve komponente otpušiće slivnik (za teža začepljenja ponovite postupak dvaput).

Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)

Čišćenje kuće:

Razblaženo sirće odlično je za čišćenje prozora, brodskih podova, fleka sa parketa, cigala na kaminu, pegli, zavesa za tuširanje, tapeta, drvenog nameštaja (u kombinaciji sa maslinovim uljem), svih staklenih površina... Izuzetak je mermer i ostalo kamenje, jer kiselina iz vinskog sirćeta može trajno da ošteti njihovu površinu.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas