· · Komentari: 0

Napravite savršeno prozirne kocke leda uz pomoć OVOG TRIKA!

Prozirne kocke leda izgledaju mnogo lepše od običnih! Pronašli smo najbolji metod za pravljenje prozirnog leda.

1650396089_led.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/U-CUBE Creative

Providan led ne samo da izgleda bolje – već i bolje funkcioniše. Topi se sporije, što sprečava da se pića razvodne pre nego što možete da uživate.

Pročitajte još: Uživajte u omiljenoj prženoj hrani na ZDRAVIJI način: Trikovi koji će vam olakšati muke

Nažalost, savršen led ne izlazi iz vašeg kućnog zamrzivača - barem ne bez malo pomoći. Možda ste toliko navikli na mutan led da vam to ne smeta, ali je moguće dobiti bistre kocke leda i kod kuće. Evo kako to da uradite. 

Prvi korak:

Kada se u prirodi formira savršeno čist led - pomislite na led u bari kroz koji možete da vidite ribu ili čistite ledenice na svojim strehama - to je zato što je čista voda ostavljena da radi svoje. Međutim, voda iz česme u vašem domu se tretira hemikalijama. To je čini bezbednom za piće, ali nije za pravljenje čistog leda. Takođe je verovatno da će biti mineralnih naslaga u tragovima i možda sitnih delova otpada, što sve može dovesti do zamućenog leda.

Da biste kod kuće dobili savršeno čist led, počnite sa destilovanom vodom. Želite prečišćenu vodu koja je procesom destilacije očišćena od mineralnih naslaga i mikroskopskih ostataka. Ovo će povećati vaše šanse za pravljenje čistog leda umesto mutnog. Zatim, takođe je ključno da se oslobodite što više vazduha. Sićušni vazdušni mehurići koji se zarobljavaju u ledu dok se voda zamrzava takođe će učiniti vaš led zamućenim, a ta nesavršenost uzrokuje da se mutni led topi brže od čistog leda. Da biste omogućili da većina vazduha izađe, prokuvajte vodu - bilo da koristite vodu iz slavine ili destilovanu.

Pustite da se voda ohladi nakon prvog ključanja i razmislite o tome da je pokrijete poklopcem ili čistom aluminijumskom folijom kako biste sprečili da prašina ili drugi komadići prljavštine pokvare vaš projekat. Kada se vaša voda ohladi na sobnoj temperaturi, ponovo je prokuvajte i ostavite da se ohladi pre početka procesa zamrzavanja.

Drugi korak: 

Moguće je postići pristojne rezultate samo ako sipate svoju duplo prokuvanu, destilovanu vodu u svoju standardnu posudu za kockice leda i stavite je u zamrzivač, ali ćete i dalje verovatno završiti sa malim zamućenim delom u sredini kocke leda . To je zato što se voda u posudi za led prvo zamrzne na spoljašnjoj strani kocke, jer je to prvi deo koji se hladi na hladnom vazduhu vašeg zamrzivača. Dok se voda smrzava, ona gura sve nečistoće u još uvek vlažni - to jest, nezamrznuti - deo vode. To znači da je svaka oblačnost koncentrisana u centru, a poslednji deo se zamrzava kada pravite tradicionalne kocke leda.

S druge strane, usmereno zamrzavanje je umetnost da se led prvo zamrzne na jednoj strani, tako da se oblačnost gura u istom pravcu. Na primer, ako možete da naterate svoj led da se zamrzne odozgo nadole, sav bezoblačan će završiti na dnu, gde bi se mogao otkinuti. Ova metoda može rezultirati vrlo čistim ledom, a postoji nekoliko načina da se to postigne. Jedan od njih je sporo zamrzavanje: 

Što se led sporije smrzava, duže izlaze mehurići vazduha i nečistoće umesto da budu zarobljeni u ledu. Jednostavno koristite pripremljenu svežu vodu da napunite svoje kalupe za led i stavite u zamrzivač, koji ćete podesiti na najvišu moguću temperaturu. Verovatno će vam trebati čitava noć da se vaše kocke zamrznu na ovaj način, a nije dobar izbor ako imate zamrzivač pun hrane, ali rezultat bi trebalo da budu čiste ledene kocke.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.