· · Komentari: 0

Ove namirnice nikako ne treba podgrevati u MIKROTALASNOJ: Štetite svom zdravlju

Vodite računa i ove tri vrste namirnica nikako ne ubacujte u mikrotalasnu

1660582974_pexels-mali-maeder-65175.jpg
Foto: Pexels

Mikrotalasna pećnica znatno olakšava proces zagrevanja hrane, te je postala nezaobilazan uređaj u mnogim domovima. Međutim, postoje neke namirnice koje nikako ne bi trebalo ubacivati u ovaj uređaj, po mišljenju strunjaka.

1. Brokoli

Ova vrsta povrća brzo se greje, pa se često ubacuje u mikrotalasnu radi brže pripreme. Ali, ovakav način pripreme treba izbegavati. Kuvanje na pari je bolja opcija. Ukoliko ubacite brokoli u mikrotalasnu pećnicu izgubiće i do 97 odsto antioksidanata, dok se pri kuvanju na pari gubi samo 11 procenata.

Pročitajte još: "Ovo je grozno": Da li znate da su drvene varjače leglo prljavštine? Očistite ih pomoću ovog trika

2. Smrznuto voće

Voće se zamrzava na posebne načine kako bi zadržale što više korsnih elemenata. Voće počinje da gubi hranljiva svojstva čim se ubere, a naročito prilikom dužeg stajanja u magacinima. Paket sa smrznutim voćem najbolje je pustiti da se odmrzne na sobnoj temperaturi, kako mikrotalasna ne bi dodatno pospešila gubitak nutritijenata.

3. Zamrznuto meso

Kada ubacite komad zamrznutog mesa u mikrotalasnu, pećnica okreće ukrug hranu, što dovodi do toga da krajevi se odmrznu i postanu braon, dok je sredina još uvek zamrznuta. Tako se meso ne može ravnomerno odmrznuti, a ukoliko ne krenete po odmrzavanju mesa sa pečenjem, prženjem ili kuvanjem, rizikujete razmnožavanje bakterija. Japanski istraživači došli su do zaključka da, ako se meso podregva duže od šest minuta u mikrotalasnoj, gubi ogromnu količinu vitamina B12.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.