· · Komentari: 0

Ove vrsta voća i povrća nikako ne bi trebalo da DRŽITE U FRIŽIDERU: Niske temperature im ne odgovaraju

Voće i povrće trebalo bi konzumirati svakodnevno, ali važno je kako ih skladištimo

1675337735_shutterstock_1714928635.jpg
Foto: Shutterstock

Voće i povrće obiluje vitaminima, vlaknima, mineralima i mnogim drugim hranljivim materijama. HRanu koju kupimo obično odmah stavljammo u frižider, ali postoje određene vrste voća i povrća kojima nije mesto u frižideru.

Višnje. kivi, banane, mango, dinje, breskve, kruške, ananas, šljive, nektarine ne bi trebalo držati u frižideru jer mogu brže da propadnu i sazrenu pre vremena. Međutim, ukoliko su potpuno zrele, možemo im produžiti rok trajanja za nekoliko dana ako ih stavimo u frižider.

Beli i crni luk imaju koru koja im pruža dovoljnu zaštitu, te njih možete držati na sobnoj tempraturi, Ali, ako uklonite koru, trebalo bi ih držati u fružideru i nikako u blizini krompira jer on može podstaći klijanje.

Krompir i batata ne bi trebalo da skladištite u frižideru jer hladna temperatura može da pretvori skrob u šećer. Kada se takav krompir prži ili peče u rerni na temperaturi iznas 120 stepeni, ti šećeri u interakciji sa amino-kiselinom asparaginom stvaraju hemikaliju akrilamid, koja može povećati rizik od nastanka opasnih oboljenja.

Krompir takođe ne bi trebalo držati u plastičnoj kesi. Paradajz bi uvek trebalo čuvati na sobnoj temperaturi, pa čak i kad je potpuno zreo. Na niskim temperaturama gubi na ukusu, a ista situacija je i sa tikvicama i bundevama.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.