Oglas
· · Komentari: 0
E!

PAZITE NA SLOVO E: Sedam sastojaka u hrani koje treba izbegavati

Preterana konzumacija može da naškodi zdravlju.

1605083375_Depositphotos_43294667_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Obični proizvodi pomoću brojnih veštačkih boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i ukusom. Ali preterana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne materije može da naškodi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno, jer jedino tako možemo da otkrijemo što stvarno jedemo.

Zaslađivači

Veliki broj "zdravih" proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže supstance za zaslađivanja aspartam, prepoznatljiv je po oznaci E 951, a sadrže ga žvakaće gume, bombone, razni dijetalni napici, pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavice, grčeve u stomaku i umor koji nastaju nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkom.

Pročitajte još: Namirnice koje su najpodložnije KVARENJU i ZARAZAMA

Pojačivači ukusa

Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, supe iz kesica sadrže pojačivač ukusa mononatrijum glutaminat koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje ukusa jelima, a jako je štetan jer može da pogorša brojne ozbiljne bolesti i da uzrokuje gojaznost.

Boje

Foto: Depozit

Prirodne boje s vremenom su gotovo u potpunosti zamenile one veštačke naznačene na proizvodima oznakama od E100, pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksu, a najviše u energetskim napicima primamljivih neonskih boja. Izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih kada su deca u pitanju posebno treba izbegavati.

Pročitajte još: SOS PLAN: Ispumpajte stomak za 24 sata

Konzervansi

Supstance koje prvenstveno služe kako bi proizvodima produžili rok trajanja nalaze se i u svakodnevnim namirnicama poput mleka, suhomesnatim proizvodima nalaze se pod oznakom E 285 i E 1105. Upravo iz razloga što s vremenom uzrokuju kod dece hiperaktivnost, kožne alergije itd. proizvode s konzervansima treba smanjiti na minimum, jesti sveže namirnice i da sami kuvate obroke.

Emulgatori

Supstance koje poboljšavaju teksturu proizvoda i povezuju sastojke koji se inače prirodno ne spajaju nalaze se u brojnim kupovnim slatkišima, gotovim umacima, paštetama, zamrznutim jelima. Teško ih je izbeći, ali zato konzumaciju proizvoda koji ih sadrže treba svesti na minimum.

Pročitajte još: ZA DVE NEDELJE: Pomorandža i jaja i 15 kilograma manje

Antioksidansi

Foto: Depozit

Pod oznakom E 300 do E 340 nalaze se veštački antioksidansi, lako ih je iščitati s proizvoda, a svrha im je kao dodacima prehrani. Ali sve više se ističe kako se antioksidasni iz neobrađene hrane zdraviji. Postoje vrste voća i povrća koje u sebi prirodno imaju antioksidanse poput zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća.

Zgušnjivači

NJihova svha je naravno da brojnim proizvodima stvori veštačku gustinu. Nalaze se u kupovnim supama, namazima, kremama, a kriju se iza oznake E 1404 što je modifikovani skrob, E 412 guar-guma, E 415 ksantan –guma. Konzumiranje u velikim količinama proizvoda sa zgušnjivačima može da uzrokuje manjak gvožđa i alergijske reakcije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas