· · Komentari: 0
VINO

Za stolom patrijarha služilo se vino AKSIOS

Izuzetan događaj, ustoličenje NJegovog Visokopreosveštenstva Gospodina Joanikija za Mitropolita Crnogorsko-primorskog 5. septembra u Prestonici Cetinju,upriličen je u jednoj od najstarijih vinarija,

1631870595_Podrum-Plantaze.jpg
Foto: Tanjug

Ima li dostojnijeg vina u Crnoj Gori za ovaj veliki dan i praznik pravoslavlja, sazdanog od grožđa koje je svoje sokove tokom vekova pomešalo sa tvrdim kamenom suncem usijanog Ćemovskog polja, natopljenog znojem i krvlju vrednih vinogradara i berača, kako boje i simboli na etiketi suvog crvenog vina Aksios jasno ukazuju.

Pročitajte još: Nema leta bez SRPSKIH turista: Srbi u Crnoj Gori trošili više od bogatih Rusa (FOTO)

Izuzetan događaj, ustoličenje NJegovog Visokopreosveštenstva Gospodina Joanikija za Mitropolita Crnogorsko-primorskog 5. septembra u Prestonici Cetinju, jedna od najstarijih vinarija, Plantaže iz Podgorice, dočekala je s ponosom novom, prigodnom etiketom vranca Aksios.

Aksios vino za patrijarha i premijera Foto: Tanjug

Tokom vekova, zbog svojih izuzetnih osobina da se izbori sa prirodom dajući bogate plodove i vino harmonično i mirisno sa lepim taninima, vranac je izbio na vrh popularnosti, postao najpoznatije grožđe Balkana i svakako najveći vinski brend čitavog regiona, a zbog svoje intenzivne crvene boje uzgajao se i uzgaja u manastirskim vinogradima na radost bratije, ali i svih koji obilaze svetinje u potrazi za mirom. I taj trenutak kada iz zlatnog putira otpijete duboki rubin crveni gutljaj vranca, ostaće vam on u sećanju kao slika koja će se vratiti svaki put kada taj isti vranac, nekom drugom prilikom, naspete u čašu.

Pročitajte još: Miloš je tokom korone prvi u Srbiji napravio GLAMPING i sada cela porodica živi od toga (FOTO)

Više od hiljadu zvanica nazdravilo je ovim vinom u čast Patrijarhu i Mitropolitu, uz veru da će duh pravoslavlja i mira u mudrosti omogućiti da se i nakon ovog dana u Crnoj Gori i šire uživa uz jedinstveni vranac Aksios, ali i druga vina iz jednog od najvećih vinograda Evrope.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.