Oglas
· · Komentari: 0

Kralj Čarls doneo neočekivanu odluku: Otvara zamak Balmoral za javnost po prvi put u istoriji - zidine veoma važne za kraljevsku porodicu

Kralj Čarls će ovog leta ući u istoriju, jer se sprema da otvori zamak Balmoral za javnost prvi put od kada je zamak završen 1855. godine

1712147412_Untitled.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Obilasci sa vodičem biće dostupni od 1. jula do 4. avgusta, pre nego što kralj i kraljica stignu u Balmoral gde inače borave tokom leta.

Karte za obilazak unutrašnjosti zamka, po ceni od 100 ili 150 funti sa uključenim popodnevnim čajem, ograničene su na 40 karata dnevno i već se brzo prodaju. Balmoral je dugo bio duboko privatno utočište za kraljevsku porodicu, kao mesto koje je kraljica Elizabeta jako volela.

Smešten na preko 50.000 hektara u Aberdinširu u Škotskoj, vekovima su posećivali monarsi.

Dok e postojeći obilasci terena, vrtova i plesnih dvorana traju već nekoliko godina, vest da je kralj Čarls odlučio da otvori do sada neviđena krila zamka veliko je iznenađenje.

Bivši sekretar za štampu pokojne kraljice, Diki Arbiter, govorio je o ljubavi kraljcie prema ovom škotskom zamku.

- Ona je tamo redovno odlazila od sredine do kraja jula pa sve do početka oktobra otkako je došla na tron. To je bio njen dom, mesto gde može jednostavno da pobegne od svega i da joj pruži priliku da uživa u dva meseca odmora.

U Balmoralu su neka od najmračnijih vremena kraljevske porodice svedočena unutar zidina zamka iz 19. veka. Kada su se pojavile vesti o smrti princeze Dajane, prinčevi Vilijam i Hari bili su na odmoru u Balmoralu sa ocem i bakom i dedom.

Zamak Balmoral je takođe mesto gde je kraljica preminula okružena najbližim članovima porodice.

Sada se postavlja pitanje zbog čega se kralj Čarls odlučio da otvori Balmoral za javnost.

- Razumem da je kralj veoma želeo da mnoge kraljevske rezidencije učini dostupnijim javnosti, posebno one koje se ne koriste tokom cele godine. To je jedan od mnogih poteza NJegovog Veličanstva da monarhiju učini transparentnijom, posebno u vreme krize troškova života. Uobičajeno, kraljevska porodica provodi letnji odmor u avgustu u Balmoralu, tako da će posetioci moći da vide škotske odaje pre nego što oni stignu - kaže kraljevski dopisnik, Danijel Stejsi, za britanski Hello.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas