Oglas
· · Komentari: 0
TUŽNO

Ovde će počivati princ Filip, a evo ko će sve prisustvovati sahrani

Kraljica Elizabeta i kralj Filip bili su 74 godine u braku, a ona se jutros svetu obratila tužnom izjavom o prinčevoj smrti.

1617969809_FILIP-K.png
Foto: Printscreen / YouTube / The Royal Family Channel
Oglas

Objavljeno je da je princ Filip, vojvoda od Edinburga, umro u 99 godini života. Vest je potvrdila Bukingamska palata 9. aprila 2021. godine sledećom izjavom: "NJeno visočanstvo kraljica Elizabeta je s dubokom tugom objavila smrt njenog voljenog supruga. NJegovo kraljevsko visočanstvo princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je jutros u zamku Vindzor, u miru."

Pročitajtej još: Britanska kraljevska porodica u žalosti: Preminuo princ Filip

Kraljica - koja je bila udata za svog supruga 73 godine - sada će započeti osmodnevni period žalosti uoči njegove sahrane. Kao član kraljevske porodice ima pravo na državnu sahranu - ali kakvu će sahranu imati i gde će princ biti sahranjen?

Telo princa Filipa ležaće gde i Dajanino, u Palati Sv. Džejmsa

Umesto da leži u državi u Vestminsterskoj opatiji, smatra se da će vojvodino telo ležati u palati Svetog Džejmsa, gde je telo princeze Dajane ležalo nekoliko dana uoči njene sahrane 1997. godine - i ne bi bilo otvoreno za javnost da se pokloni.

Gde su sahranjivani drugi kraljevi?
Većina vladajućih monarha sahranjena je u Vestminsterskoj opatiji i kapeli Svetog Đorđa. Međutim, kraljica Viktorija je sahranjena zajedno sa princom Albertom u Kraljevskom mauzoleju u Frogmore Gardens. I kraljica Elizabeta i princeza Margareta sahranjene su u kapeli Svetog Đorđa, zajedno sa kraljičinim ocem, kraljem Džordžom VI. Kapela Svetog Đorđa je takođe poslednje počivalište kraljeva, uključujući Henrija Osmog Karla Prvog, Džordža Trećeg, Džordža Petog i Edvarda Sedmog.

Sama pogrebna služba biće održana u kapeli Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor a sahrana će biti u vojnom stilu umesto državne.

Pročitajte još: Potresan prizor na komemoraciji Predragu Živkoviću Tozovcu: Supruga neutešna, kolege u neverici (VIDEO)

Lista gostiju takođe će verovatno biti manja, a među ožalošćenima će biti samo porodica, prijatelji i šefovi država iz zemalja Komonvelta.

Gde će princ Filip biti sahranjen?

Vojvoda će biti sahranjen u vrtovima Frogmore, u predelu zamka Vindsor. Vrtovi Frogmore zabranjeni su za javnost, pa neće biti moguće prisustvovati prinčevoj sahrani. Postoje tri mesta sahranjivanja u baštama Frogmore - mauzolej vojvotkinje od Kenta, Kraljevski mauzolej i Kraljevsko groblje. Mauzolej se uglavnom koristi za članove kraljevske porodice koji nisu vladajući monarsi, piše The Metro.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas