Oglas
· · Komentari: 0

ŽIVOTNA PRIČA OMILJENOG SARAJLIJE: SA MANGUPIMA bio MANGUP, sa gospodom gospodin

Davorin Popović je bio bosanskohercegovački pop muzičar i pevač grupe Indeksi. Rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. Umro je od raka pankreasa 18. juna 2001. u svom rodnom gradu. Čitav život je živeo i radio u Sarajevu. Bio je jedan on najomiljenijih muzičara u bivšoj Jugoslaviji, a zajedno sa Indeksima ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni celog Balkana.

1699093804_33398b9fa932460b7b35aa693d656a45ea67b9c6.jpg
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ OMSNO
Oglas

Imao je nekoliko nadimaka. Porodica i bliski prijatelji zvali su ga Davor, a ostali Pimpek i Dačo. Sam sebe je zvao, jednostavno „Pjevač“. Iako se aktivno bavio sportom, rukometom i košarkom, za šta je bio veoma talentovan, ljubav prema muzici je prevladala.

Indeksi Bend

Indeksi su u leto 1962. godine osnovali studenti Ismet Nuno Arnautalić (gitarista) i Šefko Akšamija (basista). Kasnije su se grupi pridružili Slobodan Bobo Misaljević (gitarista), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedo Hadžihasanović (bubnjevi). Na početku su svirali instrumentalne obrade svetskih hitova, a 1963. godine bend napušta Hadžihasanović, a za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić.

Na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1964. Indeksi su osvojili drugo mesto te kao nagradu dobili mogućnost da snime prvi singl. Snimili su četiri pesme, tri su bile obrade tadašnjih velikih hitova, a četvrta „Nikada“ koju je komponovao Ismet Arnautalić je bila prva autentična rok kompozicija u Bosni i Hercegovini.

Davorin Popović je u to vreme nastupao s bendom Pauci, a krajem 1964. godine pridružuje se Indeksima. Par meseci nakon toga osipa se prva postava Indeksa. Iz benda odlaze Misaljević, Akšamija i Uzelac, a dolazi gitaristi Slobodan Kovačević i basist Fadil Redžić.

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas