· · Komentari: 0
zdravije

5 prirodnih načina da smanjite VISOK PRITISAK: Svima su brzo dostupni

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je bolest od koje boluje veliki broj Srba, a može da izazove opasna stanja poput srčanog i moždanog udara koja ne tako retko imaju fatalni ishod.

1614105962_Depositphotos_237362566_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Jedan od problema jeste što mnogi pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska često ne osećaju nikakve simptome. 

Jedite banane
Voće i povrće bogato kalijumom su odlični saveznici u snižavanju krvnog pritiska. Kalijum je važan za pravilan rad srca, funkcionisanje creva i mišića. Najviše ga ima u bananama, paradajzu, pomorandži, krompiru, pasulju, grašku, dinji i sušenom voću - suvim šljivama i grožđu. Obavezno ih uvrstite u redovnu ishranu.

Stručnjaci ističu da su najčešći faktori za dobijanje visokog krvnog pritiska  dijabetes tipa 1 i 2, gojaznost i konzumiranje hrane koja sadrži puno soli. Osobe koje pate od ovog potencijalno opasnog stanja nejčešće su na terapiji i neophodno je da redovno proveravaju vrednosti pritiska.

Pročitajte još: Zeleni ili crni čaj? Možda ste živeli u zabludi, ali ovo nisu ISTI NAPICI! Evo i koji je zdraviji

Dobra vest je da nisu uvek neophodni lekovi da biste se rešili hipertenzije. Polazna tačka je da regulišete telesnu težinu ukoliko ste gojazni, a evo šta još možete da radite da regulišete pritisak na potpuno prirodan način.

Foto: Pixabay

Pijte čaj od hibiskusa

Ako imate problem sa visokim pritiskom, čaj od hibiskusa je odlično prirodno rešenje. Učesnici jednog istraživanja koji su pili tri šolje čaja od hibiskusa dnevno, posle 6 nedelja su u proseku snizili gornji pritisak do 7 jedinica. Stručnjaci su zaključili da fitohemikalije iz hibiskusa pomažu kod problema sa hipertenzijom.

Bavite se jogom

Pijte kafu bez kofeina
Uticajem kafe na porast krvnog prtiska bavile su se i dalje se bave brojne studije. Neka istraživanja su pokazala da kofein ne utiče na pritisak, a druga da konzumiranje 500 mg kofeina (3-4 šolje kafe) podiže pritisak za 4 jedinice. Oko 240 ml kafe ima 100-125 mg kofeina, a ista količina čaja samo 50 mg. Kada ste pod stresom, srce pumpa mnogo više krvi, što podiže pritisak, a kofein pojačava taj efekat.

Sporo disanje i meditativne vežbe, kao što su joga, ćigong i tai či smanjuju hormone stresa. Kako ovi hormoni utiču na pritisak? Tako što podstiču stvaranje enzima po imenu renin u bubrezima, a koji uzrokuje hipertenziju. Odvojite pet minuta ujutro i uveče da se opustite. Duboko udahnite vazduh da osetite kako vam puni stomak, a zatim izdahnite i oslobodićete se napetosti. I jedno i drugo radite polako.

Pročitajte još: 6 MAGIČNIH KRISTALA: Doneće dobre vibracije, pozitivnu energiju i blagostanje

Slušajte klasičnu muziku

Prava melodija može da pomogne u snižavanju pritiska, tvrde istraživači univerziteta u Firenci. Do ovog otkrića su došli tako što su 28 osoba koje su već pile lekove protiv visokog pritiska puštali umirujuću klasičnu, keltsku ili indijsku muziku u trajanju od pola sata svakog dana. Tokom tog vremena bilo je važno i da obrate pažnju na disanje, da lagano udišu i izdišu vazduh. Posle nedelju dana, snizili su prosečni gornji pritisak za 3,2 jedinice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.