· · Komentari: 2
LEPO PONAŠANJE

Pravila BONTONA koja svako treba da zna, a za jedno smo mislili POGREŠNO

Svi znamo da označava fino ponašanje i lep način izražavanja.

1604666956_Depositphotos_12291331_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Bonton označava pravila lepog i pristojnog ponašanja u svakodnevnom životu. Predstavlja smernice ponašanja za sve, uvek i svuda.

Norme društvenog ponašanja datiraju još od vremena nastanka prvobitne ljudske zajednice, ali je prva knjiga o ovoj temi napisana u 16. veku.

Pročitajte još: Legenda o MUMA PADURI još uvek živi u ISTOČNOJ SRBIJI: Vila, koje su se muškarci plašili, a žene još veruju u nju

Prva napisana knjiga je imala za zadatak da razgraniči društvene slojeve: bogati su morali da poštuju pravila lepog ponašanja, a ista ta pravila su prost narod osuđivala.

Lepi maniri nisu bili uvek prihvaćeni - viljuška je smatrana đavolskim instrumentom, a njena upotreba znakom dekadencije

Pročitajte još: OVO SELO "NE POSTOJI", ALI U NJEMU ŽIVE LJUDI: Dobro došli u najveću misteriju Italije! (VIDEO)

Osnove bontona uče se i prihvataju u najmlađem uzrastu, u porodici, a usavršavaju u školi i u kontaktu sa drugim ljudima. Većina pravila koja unose nepotrebne formalnosti vremenom su izbačena iz upotrebe.

Foto: Depozit
Japanci se duboko klanjaju kako bi iskazali poštovanje; Eskimi se pozdravljaju trljanjem nosa o nos

Ulazak i izlazak iz restorana

Uprkos pravilu da dame imaju prednost postoje situacije kada se prave izuzeci.

Muškarac je taj koji prvo naručuje za damu, pa tek onda za sebe!

Jedan takav presedan jeste ulazak u restoran, kafić ili bilo kakav ugostiteljski objekat. U ovom slučaju, muškarac je taj koji ulazi prvi kako žena ne bi imala nikakvih neprijatnosti ili se susrela sa neugodnim iznenađenjima.

Pri izlasku iz restorana, prvopomenuto pravilo se vraća na snagu, te se žena propušta prva.

Pročitajte još: Šta znači KOULROFOBIJA i šta u ljudima izaziva?

Kape, šeširi, rukavice

Foto: Depozit

Bez obrzira na promene u oblačenju i modne trendove, ono što je ostalo pravilo do dan-danas jeste da muškarci skidaju šešire, kape i slično, kao i rukavice pri pozdravljanju na ulici ili ulasku u prostoriju, dok dame to nikako ne čine.

Escajg

Postoji mnogo teorija i pravila šta se na koji način i kojim priborom jede, naročito ako je u pitanju veliki i svečani ručak ili večera koja se sastoji iz nekoliko jela.

Bonton nalaže da se escajg za vreme jela nikad ne ostavlja na ivicama tanjira, već se viljuška i nož odlažu blago ukršteni u samom tanjiru

Pročitajte još: TAJNI projekat BELA SNEŽANA: Da li je CRNA PIRAMIDA na Aljasci razlog zašto NESTAJU LJUDI

Hodanje ulicom

Pravila bontona nalažu da ukoliko ima više od troje ljudi, nikako ne idemo svi u istoj liniji kako ne bismo zakrčili prolaz ostalim šetačima.

Izuzetak u ovom pravilu je za vreme kiše - muškarac prelazi u srdinu kako bi dame zaštitio, po cenu da on sam pokisne

Ako je u pitanju dvoje ljudi, ženska osoba ili stariji gospodin imaju počasno mesto sa desne strane, te će kavaljer uvek hodati bliže ulici.

Lift

Bonton nalaže da ženska osoba prva ulazi i izlazi iz lifta.

Mada, ukoliko je lift prazan, mogu se pročitati i teorije da zapravo muškarac treba da bude taj koji ulazi prvi iz prostog i praktičnog razloga da proveri sigurnost lifta pre nego što dama stupi u njega.

Stepenice

Kada govorimo o penjanju uz stepenica, bonton kaže da ukoliko je stubište dovoljno široko, muškarac i žena idu uporedo, ali ukoliko nema prostora za tako nešto, dama je ta koja ide ispred.

Pročitajte još: VIKTORIJA je bila kandidatkinja za PREDSEDNIKA SAD: ISTERALI su je na ulicu, a dan izbora PROVELA je u ZATVORU

Pri spuštanju, redosled je obrnut i muškarac ide prvi kako bi bio u mogućnosti da zaštiti žensku osobu u slučaju neke nezgode.

Pravi kavaljer dobrih manira će dami uvek pridržati kaput i privući stolicu
Foto: Depozit

Popravljanje šminke

Iako ponekad nepraktično, pravilo nalaže da se šminka nikad ne popravlja u samoj sali restorana ili kafića, već da se takve stvari obavjaju u toaletu.

Pročitajte još: NEVEROVATNO: Skulptura kita zaustavila pad voza (VIDEO)

Lične poruke

Ovo pravilo ticalo se pisanje pisama i taj gest je dokazivao koliko nam je neka osoba važna. Ovo pravilo se u 21. veku potpuno izgubilo budući da živimo u vremenu savremenih tehnologija, i mnogi ovo pravilo osuđuju kao staromodno i nepotrebno.

Međutim, iako neka pravila mogu podleći nekim promenama, lepi maniri i kulturno ponašanje su stvar stila i uvek će biti u modi!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.