· · Komentari: 0
ZDRAVO VOĆE

BOROVNICA: MALO, ali MOĆNO VOĆE koje ima minimalan broj KALORIJA

Ovo su razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete borovnice.

1622828828_blueberries-1326154_1920.jpg
Foto: Piksabej

Borovnica je riznica vitamina i minerala, čiji sitni plodovi čine čuda za naše srce, mozak i varenje.

Jedna porcija od 100 grama borovnice ima samo 84 kalorije, i zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom c, a sadrži i 114 miligrama kalijuma.

Pročitajte još: Poslastica koja ne goji: Nabavite šaku borovnica i zasladite se!

Borovnica tiče na poboljšanje zdravstvene slike

Pored minimalnog broja kalorija, borovnice utiču i na poboljšanje naše zdravstvene slike.

Brojne studije pokazale su da borovnice sadrže određena jedinjenja koja sprečavaju razmnožavanje bakterija koje izazivaju urinarne infekcije, kao i njihovo zadržavanje na zidovima bešike.

Ovo voće je vrlo dobra prevencija protiv infekcija izazvanih ešerihijom koli. Ako ste skloni urinarnim infekcijama, trebalo bi da konzumirate borovnice redovno.

Borovnica jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak. Regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi.

Foto: Piksabej

Borovnica prirodni oksidant

Borovnica je jedan od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata. Kao voće bogato antioksidantima, borovnica usporava starenje celog tela, pa je bez preterivanja možemo nazvati eliksirom zdravlja i mladosti.

Pročitajte još: Ove NAMIRNICE vratiće vašoj koži MLADALAČKI IZGLED

Razna medicinska istraživanja pokazala su da je borovnica izuzetan borac protiv slobodnih radikala u organizmu, pa joj se prepisuju i antitumorna dejstva.

Foto: Piksabej

Borovnica se preporučuje kao dodatak ishrani osobama obolelima od malignih bolesti. Anticijan koji se nalazi u borovnicama, i koji je odgovoran za njenu modru boju, štiti naš organizam u ovom smislu tako što se aktivno "bori" protiv ćelija raka.

Pročitajte još: Ovaj smuti će na PRIRODAN NAČIN da snizi vaš KRVNI PRITISAK!

Bororvnica protiv kardiovaskularnih bolesti

Pored toga, borovnica je odličan saveznik u borbi protiv karidovaskularnih bolesti. Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspešno snižava loš holesterol, sprečava zakrčenje krvnih sudova i pojavu tromba. Reguliše pritisak i sprečava moždani i srčani udar.

Borovnica na tržištu dostiže veoma visoku cenu, a razlog tome je najpre nepristupačnost terena na kojem raste i zbog toga što ju je teško brati.

Foto: Piksabej

Borovnica uspešno održava crevnu floru zdravom, pa se koristi kod različitih poremećaja funkcije creva ali i celog digestivnog sistema, uključujući  želudac, jetru i pankreas.

Bogata je vlaknima kojima se hrane dobre bakterije u crevima, pa je borovnica odličan probiotik.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.