Oglas
· · Komentari: 0
LEK IZ PRIRODE

Čistite KRVNE SUDOVE tokom zimskog perioda, a evo i kako

Problem začepljenja krvnih sudova dodatno se usložnjava u vreme epidemije virusa i sezoni gripa

1608586638_blood-pressure-5282045_960_720.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Cirkulatorni sistem kod čoveka je izuzetno složen. Mreža kapilara, krvnih sudova i arterija služi da sprovede krv punu kiseonika i hranljivih materija kroz ljudsko telo. Bez nje, organi ne bi mogli uopšte da funkcionišu. 

Pročitajte još: Želite ČIST VAZDUH u svome domu? Ovu biljku morate odmah nabaviti

I najmanji poremećaj može da izazove ozbiljan poremećaj zdravstvenog stanja pojedinca, pa čak i da dovede njegov život u pitanje.  Mozak znatno pati, a krvni pritisak raste. Posledica ovih procesa mogu biti moždani, srčani udar, kao i druge ozbiljne bolesti.

Pročitajte još: Zimi KIČMA "plače" od bolova, a najviše prija joj sasvim OBIČNA stvar
 
Upravo zbog toga, krvni sudovi, ali i arterije i kapilari, moraju biti čisti i prohodni da bi se krv svuda ravnomerno rasporedila.  Da bi očistili krvne sudove, monogi posežu za lekovima, ali oni opterećuju rad jetre i bubrega. Postoji još jedna mogućnost, a to je tradicionalna medicina.

Nar štiti krvne sudove
Bogatstvo antioksidativnih fitohemikalija u naru štiti krvne sudove od oštećenja oksidacije koja uzrokuje nakupljanje plaka i krvnih ugrušaka u arterijama. Štaviše, ovaj plod stimuliše proizvodnju azotnog oksida u krvi koja pomaže u otvaranju arterija i regulisanju krvnog pritiska. Preporučuje se jesti jedan do dva sveža ploda dnevno, ili piti čašu sveže ceđenog soka.

Čili paprika

Pročitajte još: Kako se osloboditi zavisnosti od ŠEĆERA?

Čili paprika, iako neizostavan sastojak mnogih jela i soseva zbog svog izrazito ljutog ukusa, ona sprečava nakupljanje holesterola zahvaljujući aktivnom sastojku - kapsaicinu.

Smanjuje nivo lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od začepljenih arterija. Doprinosi boljoj cirkulaciji krvi i manjem riziku od moždanog i srčanog udara.

Pročitajte još: Kako da se nivo HOLESTEROLA reguliše na prirodan način?

Za pripremu lekovitog napitka potrebno je da u 250 mililitara vruće vode, dodate pola do jedne čajne kašičice kajenske paprike. Piti ovu smesu dva puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Piskavica smanjuje nivo lošeg holesterola

Piskavica je dobra za probavu, masnoću u krvi, poboljšava cirkulaciju, i ubrzava metabolizam. Saponini pomažu smanjenje nivoa LDL holesterola koji začepljuju arterije.

Pročitajte još: Potreban je samo 21 minut: Ove subote radimo HIIT TRENING sa trenerom Marijom (VIDEO)


Foto: Pixabay

Za lekoviti napitak staviti jednu kašičicu piskavica u vodu i pustiti da se natapaju preko noći. Sledećeg jutra jsti natopljene piskavice s vodom na prazan stomak. Postupak ponavljati nekoliko meseci.

Semenke lana

Pročitajte još: Polovinu dana provedete sedeći? Evo koliko bi trebalo da se krećete dnevno

Obilje alfa-linolenske kiseline (ALA) u lanenim semenkama smanjuje upalu i krvni pritisak, čime se arterije čiste i povećava ukupno zdravlje srca. Semenke lana sadrže vlakna koja se vežu s “lošim” holesterolom i pomažu u čišćenju krvnih sudova.

Kako bi se očistile začepljene arterije, konzumirati dve do četiri kašike semenki lana dnevno. Možete dodati kašiku semena u supu, smoothie i sokove,  ili ih dodati salatama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas