· · Komentari: 0
aktivnosti

Polovinu dana provedete sedeći? Evo koliko bi trebalo da se krećete dnevno

Samo 30 do 40 minuta fizičke aktivnosti dnevno dovoljno je da smanjite zdravstvene rizike koji su u vezi sa predugim sedenjem.

1607686207_Depositphotos_155955784_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Mnogo sedenja, a malo fizičke aktivnosti šteti i mentalnom i fizičkom zdravlju: osim što će uzrokovati razne bolove, fizička neaktivnost je jedan od vodećih svetskih uzročnika  za većinu kardiovaskularnih bolesti i za dijabetes.

Postoji način da ublažimo eventualne posledice od deset sati sedenjaNaime prema analizama naučnika, svega 30 do 40 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti na dan smanjiće  zdravstvene rizike povezane sa dugim sedenjem.

Nedavno istraživanje kaže da je 35 minuta vežbanja dnevno, bilo kardio vežbi, kretanja ili istezanja, pomaže u sprečavanju depresije.

Pročitajte još: Ne vežbate, pa počnete i UKOČITE se! Kičma se čuva na 3 laka načina

A što se tiče vrste aktivnosti, fitnes stručnjaci se slažu da je, sve dok ste aktivni, krećete se i znojite, potpuno svejedno kojom ćete se aktivnosti baviti. Za dane kad je trening ipak nemoguć, preporučuju da svakih 20 do 30 minuta ustanete iz sedećeg položaja kako biste protegnuli noge: napravite par krugova oko kuhinjskog stola ili brzih čučnjeva u pauzi od posla.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK




 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.