Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Imaju neverovatnu moć: Zašto treba da uvrstimo ROTKVICE u ishranu

Rotkvice su prepune esencijalnih vitamina i minerala i, iako većina ljudi nema naviku da ih jede, izuzetno su dobre za celokupno zdravlje.

1607344831_Depositphotos_68166451_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Sadrže visok nivo vitamina C i B, gvožđa, vitamina K, magnezijuma i cinka. Ovi hranljivi sastojci su uključeni u niz osnovnih fizioloških procesa, od stvaranja crvenih krvnih zrnaca do podsticanja probave.

Rotkvice takođe sadrže glukozinolate, jedinjenja koja imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. U ljusci se nalaze antocijani, biljni pigmenti koji im daju rozikastu nijansu, a koji takođe imaju snažna protivupalna svojstva.

Pročitajte još: Jedan od najstarijih srpskih narodnih lekova: Razlozi zašto je dobro da pijemo ČAJ OD KAMILICE

Vitamini B pomažu enzimima da proizvode nove organske molekule, osnovnu komponentu svih ćelija, što pomaže u jačanju imuniteta.

Jačaju imunitet

Vitamini C i B pomažu u jačanju imunološkog sistema podstičući proizvodnju belih krvnih zrnaca. Oni takođe pojačavaju njihovu sposobnost da rade svoj posao, što uključuje uništavanje klica koje izazivaju bolesti i stvaranje antitela.

Foto: Deposit

Mogu smanjiti rizik od nastanka raka

Vitamin C je antioksidans i bori se protiv slobodnih radikala u telu (slobodni radikali su molekuli koji mogu oštetiti ćelije i doprineti razvoju bolesti kao što je rak). Pokazalo se da jedinjenja pronađena u semenu rotkvice mogu pomoći u uništavanju ćelija raka dojke (laboratorijska studija iz 2017) i ćelija raka pluća (istraživanje iz 2016. godine).

Bogate su vitaminom C.

Dobre su za probavu

Rotkvice su bogate nerastvorljivim vlaknima koja se kreću kroz probavni trakt i upijaju tečnost, otpad i nusproizvode digestivnog procesa. To pomaže u sprečavanju zatvora i drugih gastrointestinalnih problema.

Pročitajte još: Kako da se nivo HOLESTEROLA reguliše na prirodan način?

Smanjuju rizik od dijabetesa

Naučnici smatraju da rotkvice imaju antidijabetičko dejstvo. Iako je potrebno još istraživanja, pokazalo se da vlakna u rotkvicama mogu usporiti apsorpciju glukoze, sprečavajući skok nivoa šećera u krvi. Na taj način, rotkvice pomažu u sprečavanju nastanka dijabetesa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas