· · Komentara: 0
zdravo

Kako se pravilno konzumira BELI LUK? Iskoristite sva njegova svojstva

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.

1606483822_Depositphotos_94237294_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Beli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu, a zbog svojih snažnih lekovitih svojstava u u upotrebi je već hiljadu godina. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je  zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih materija, a među njima i nekoliko antioksidansa – materija koji smanjuju trošenje i opterećenost.

Pročitajte još: NAUČNICI OTKRILI: Da li meso sme dvaput da se zamrzava?

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, kaže nutricionista Mateja Mrmić.

Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.

Foto: Deposit

  • Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podtakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
  • Svaki dan treba da pojedete najmanje tri češnja belog luka.

Pročitajte još: Pravila za DORUČAK: Kako da dan započnete na najbolji način

  • Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
  • Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posedica materija koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva.
  • Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog  lišća, zrna kafe ili komorača.
  • Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi belog luka protiv kojeg nijedna prehlada nema šanse, a zatim proverite još 5 zdravstvenih problema koje će češnjak izlečiti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.