· · Komentari: 0
HRANA

NAUČNICI OTKRILI: Da li meso sme dvaput da se zamrzava?

Zanimljiv i koristan odgovor.

1606471115_Depositphotos_7522500_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Jeste li čuli nekad nekoga da kaže - ne kupuj to meso, to je bilo odmrznuto, pa ponovo zamrznuto? Stiče se utisak da je to nešto najgore što čovek može da uradi s mesom, a da li je baš tako?

Svi smo čuli da meso koje smo jednom odmrzli ne sme ponovo da se zamrzava. Međutim, niko nema valjan odgovor, već se sve svodi na priče. Ovo je naučna istina.

Meso sme da se odmrzava i zavrzava više puta, a ono što je važno jeste da se odmrzava u frižideru, na temperaturi do 5 stepeni Celzijusa. Posle toga možete ponovo da ga zamrznete. Sve što može da se dogodi jeste da ćelije mesa malo popucaju i da bude vodenastije, ali neće postati otrovno ili tako nešto.

Pročitajte još: Ovo je pet NAJČEŠĆIH GREŠAKA koje pravimo kod KUVANJA SUPE

Hrana se zamrzava da bi se proces razmnožavanja bakterija maksimalno usporio, ili običnim jezikom rečeno, da se ne bi pokvarila. Dakle, na temperaturi od -18° C (što je standard za zamrzivače) hrana se kvari toliko sporo da možete godinama da je držite tako. U frižideru, na temperaturi od 2° do 8° C, hrana može da izdrži neko kratko vreme, dok će na sobnoj temperaturi da se pokvari vrlo brzo.

Foto: Depozit

Kad se meso odmrzne, proces razmnožavanja bakterija (kvarenje) se ubrzava, ali kada se ponovo zamrzne, opet se usporava, pa ako niste zamrzli već pokvareno meso, nemate problema.

Pročitajte još: Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak - postoji RAZLOG

Često se čuju priče o uvoznom mesu koje je bilo dugo u transportu, odmrzavano i zamrzavano više puta.

Problem s tim je što je moguće da je dugo stajalo odmrznuto, pa je proces kvarenja možda već odmakao pre nego što je ponovo zamrznuto. Ali, i da nije ponovo zamrznuto, bio bi problem što se pokvarilo, tako da ponovno zamrzavanje tu ne igra neku ulogu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.