· · Komentari: 0
FITOTERAPIJA

Na Staroj planini raste biljka koju MORA da ima svaka kuća

Stara planina je bogata biljkama za sve bolesti, a mnogi je upoređuju sa Kavkazom

Depositphotos_301370784_xl-2015.jpg

Babin zub je narodni lek koji treba da ima saka kuća, jer ga u ovim krajevima zovu u šali “biljni afrodizijak”.

Pročitajte još: Putin na radnom stolu drži poseban KRISTAL, a evo zašto se ne odvaja od njega

Melem za reumu
Melem za reumu, spondilozu i upalu zglobova pravi se tako što se očišćen koren gaveza samelje na mašini za meso, sadržaj se stavi u šerpu i kuva 15 minuta na tihoj vatri, pa se doda i malo omegol ulja (pola kašičice). Smesa treba da odstoji sedam dana, procedi se u drugu posudu i na jedan litar sadržaja doda se 50 grama pčelinjeg voska. Kada se sve rastopi sipa se u flašicu i melem je spreman.

Tomislav Stojanović je travar koji 25 godina bere bilje na Staroj planini, a najviše ceni "babin zub", jer smatra da je odličan za sintezu hormona, jačanje organizma, protiv starenja i benignog adenoma prostate.

- Jača i polnu želju kod oba pola. - objašnjava Stojanović.

Stoajnović ima zbirku od 150 biljaka!

Ovom travaru, koji ima zbirku od 150 biljaka, Stara planina je drugi dom.

- Znam gde raste šafran, od koga se skuplja prah sa tučka za spravljanje veoma skupog začina, znam gde se skriva mala mlečika za prostatu, vranilova trava ili podubica - najbolje za preventivu virusa i jačanje imuniteta - kaže Stojanović.

Protiv peska
Protiv peska i kamena u bubregu u žučnoj kesi uzeti 40g rastavića, 30g bele breze, zlatnice 20g i 10g korena zečjeg trna. Jednu kašiku mešavine staviti u pola litra ključale vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, procediti i piti tri puta pola sata pre jela.

Do njega često svraćaju prolaznici da ih posavetuje za neki lek za muku koja ih je pritisla. Sve biljke koje je sam ubrao, biljne mešavine koje napravi za lečenje dijabetesa, prehlade, gripa, bakterije kandide, ešerihije koli, za lečenje prostate, oboljenje bešike i mnoge druge bolesti, prodavao je Stojanović godinama na pijačnoj tezgi u Nišu, a u poslednje vreme stari i neki novi kupci mogu da ga pronađu na keju ispred velikog mosta ispod koga protiče reka Nišava.

Antidijabet čaj
Pravi se od 40g pasuljevine, belog pasulja čučavca, 40g lista crnog duda i 20g lista borovnice. Kašiku mešavine preliti sa 2,5dl proključale vode i ostaviti 15 minuta. Procediti, podeliti na tri dela i piti pola sata pre doručka, ručka i večere. Dok se pije čaj paziti na ishranu (izbaciti šećer,hleb,  namirnice koje sadrže skrob, a umesto krompira jesti krtole čičoke).
Podneblje je zdravo i biljke su čiste.

- Ovde je veoma zdravo podneblje i čiste biljke, pa majčina dušica, sremuš, kantarion, milodih, podbel i plićnjak, koji su odlični za disajne organe, deluju bolje i brže nego bilje iz drugih delova Srbije - kaže Stojanović.

- Na sajmu hortikulture u Beogradu desilo se da je gospođa kupila moju vranilovu travu i zvala posle nekoliko dana da kaže da čaj ima neverovatan miris i ukus, a da se ona mnogo bolje oseća. Pitala je šta se dogodilo, a ja sam pomislio: “Priroda i - njeno blago!”

Pročitajte još: Rusi "odlepili" za garderobom od KOPRIVE I KONOPLJE: Tkanine sprečavaju RAK KOŽE, a veruje se da postoje i druga lekovita svojstva

Tomislav kaže da je na Staroj planini jako cenjen i crni slez, od koga je dobar nadzemni deo koji štiti grlo i pluća, i biljka babin zub.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.