· · Komentari: 0
CRNI TURIZAM

Najveća turistička atrakcija u BERLINU je Hitler, ne bi verovali zašto?

Dvadesetak turističkih agencija organizuju šetnju Putevima Trećeg rajha i obilaze mesta na kojima je broavio ili vladao nacistički vođa

I ne samo "crna fašistička", već je i "crvena komunistička" tura izuzetno popularna među stranim turistima. Prošle godine je obeležen jubilej od rušenja Berlinskog zida, pa se i ova, treća tura pridružila berlinskoj ponudi mračnih turisitčkih atrakcija.

Pročitajte još: Zbog Agate Kristi svi idu u Egipat, da li znate ko je kriv što svi vole Istanbul? (Foto/Video)

Besplatan Rajhstag
Besplatan je i ulaz u Bundestag. Nažalost, ulaz u skupštinski dom uz penjanje po spiralnim stepenicama na staklenu kupolu (koju je dizajnirao Norman Foster) mora da se rezerviše nedeljama, pa i mesecima unapred.

Zanimljivo je da u gotovo sve atrakcije "crvene" i "crne" turističke ture u Berlinu potpuno besplatne. Međutim, turisti rado idu u obilazak ovih "mračnih" mesta uz vodiča, jer imaju priliku i da nešto doznaju. Ove pešačke ture koštaju od pet, pa do 25 evra.

Šetnja pod nazivom Treći rajh, dakle, jedna je od najpopularnijih gradskih tura u Berlinu. Iako je organizuje dvadesetak agencija, turisti često moraju internetom da je rezervišu nekoliko dana ranije kako bi obezbedili mesto u šetnji kroz mračnu istoriju Nemačke.

Ulaz se ne naplaćuje
Nemci se uopšte ne stide svoje istorije, već zarađuju na njoj.

Da se Nemci ne stide svoje istorije, već zarađuju na njoj, najbolji su dokaz crne i crvene ture koje su popularne i u drugim velikim nemačkim gradovima. Naime, u Minhenu jedini dan kada ne može da se zakaže tura "Šetnja sa Hitlerom" je 1. januar.

Početak Hitlerove vlasti

Više od dve decenije ne jenjava interesovanje stranaca za život nemačkog diktatora. Ovde oni mogu da doznaju zašto je firer odlučio da nacisti nose braon uniforme, kako se rodila romansa sa Evom Braun, kao i manje poznate mračne tajne njegovog režima.

Ipak, berlinsko putovanje u Treći rajh neuporedivo je zanimljivije od odlaska sa vodičem u rodno mesto nacizma - minhensku pivnicu Hofbrauhaus u kojoj je Hitler držao bučne četvoročasovne govore od kojih su mnogi padali u nesvest.

Najvažnije atrakcije
Tek pre desetak godina počelo je detaljno obeležavanje mesta na kojima se nalazilo Gebelsovo ministarstvo za propagandu, Geringovo vazduhoplovno ministarstvo, Himlerov štab Gestapoa, tajni prolaz do Rajhstaga, Šperov salon koji je trebalo da bude i početak velelepne Germanije... Mesto na kome je Hitler dočekao kraj rata obeleženo je samo informativnom tablom, a na samom ulazu u bunker sada se nalazi dečije igralište sa peskom. Na mestu Valkire danas je Muzej otpora.

Fantomske metro-stanice

Tuneli ispod Berlinskog zida, fantomske metro stanice, zgrada suza, hiperinflacija između dva rata, nacistička Nemačka, hladni rat, jurnjava trabantom sa animal printom, komunističko nasleđe, pogled sa osmatračnice preko berlinskog zida...

Ovo je samo deo turističkog asortimana u Berlinu. Ipak, najpopularnija je tura Trećeg rajha, koja je prvi put organizovana pre dve decenije, najpre stidljivo, a potom sve masovnije. Povod je bio veliki broj turista koji su sami tražili mesto na kojem se nalazio Hitlerov bunker u kojem je proveo poslednje dane, kao i betonski blok u kojem se odigrala drama Valkira - neuspeli pokušaj atentata.


Svaka šetnja je drugačija, jer iako traje tri i po sata nekada su turisti toliko  zainteresovani da razgovaraju i po pet sati.

- Tura Treći rajh je najpopularnija od svih, a naročito je omiljena među turistima iz španskog govornog područja - kaže vodič Sem Noble.

 Noble ističe da je ova tura mogla da se osmisli i realizuje tek kada je stasala nova generacija Nemaca. Mladi su bili zainteresovani da saznaju prošlost o kojoj stariji nisu hteli da pričaju, već su je gurali pod tepih ili čak žalili za njom.

Linija prati zid
U Berlinu se na svakom pedlju dogodila istorija. Čak i posetilac koji ne podigne pogled sa svojih cipela, može da posmatra liniju kojom je bio podeljen Berlin, kocke koje označavaju kuda su bili prokopani tuneli za bekstvo iz Istočnog Berlina, ali i tuneli kojima je policija presretala kopače. I različiti čovečuljci na semaforima putniku tačno pokazuju da li se nalazi u istočnom ili zapadnom sektoru grada.

Poslednjih godina otvoreno je nekoliko memorijala i muzeja posvećenih žrtvama, poput Topografije terora i spomenika proganjanih političara, homoseksualaca, Jevreja. Ipak, i danas je najvažniji spomenik posvećen sovjetskom vojniku koji "čuvaju" tenkovi T-34.


Domaćini kažu da uspešnosti ture doprinosi i ukus klin-čorbe kakvu su jeli stanovnici Berlina u proleće 1945. godine.

- Na Istočnom frontu stradalo je 90 odsto nacističkih vojnika, a saveznici su tokom rata bili efikasni samo u bombardovanju nemačkih gradova sa civilima - naglašava Noble.

Spomenik danas održavaju ruska i ukrajinska ambasada i po ovom pitanju se odlično slažu. Inače, ogromna okolna šuma Tiergarden, od Bundestaga do spomenika Pobede, za vreme rata bila je kompletno posečena.
 

Podjednako je intrigantna priča o crvenom Berlinu, o fantomskim metro stanicama, zidu i tunelima, graničnim prelazima i životu sa ove i one strane grada.
Najslikanija zgrada Berlina, Brandenburška kapija, podignuta je 1781. godine kao kraljevski ulaz. Kapija je bila sazidana tokom hladnog rata. Najzanimljiviji spomenik iz tog perioda je memorijal poginulih u bekstvu i platforme sa koje se pruža pogled kakav su imali čuvari zida. Nalazi se pored reke Špree. Na istočnoj obali nalazi se dugačko parče zida na kojem je u novembru 1989. godine 100 mladih umetnika naslikalo murale. Danas su galerija pod vedrim nebom.

Kristijana F
Knjiga "Mi deca sa stanice Zoo" o Kristijani F. koja je sa 14 godina postala narkoman i prostitutka živeći oko najveće metro stanice u Zapadnom Berlinu, obeležila je čitavu generacije iz sedamdesetih godina prošlog veka. Muziku za film napisao je Dejvid Bouvi, ali danas se malo ko seća ove knjige, a stanica je renovirana, pa više nema žutog neonskog svetla koje je davalo jezivu atmosferu filmu. Turističke ture na temu ovog fenomena nema osim tragova poput "Evropa centra" ili reklame za "Mercedes" na Ku Damu, centru Zapadnog Berlina.

Ček point Čarli

Osim čuvenog prelaza "Ček point Čarli", gde turisti mogu da prave "selfije" sa vojnicima iz DDR i SAD, neuporedivo je zanimljivija Palata suza kod metro stanice Fridrihštrase. Tu se nekada obavljala pasoška i carinska kontrola, a naziv je dobila po oproštajima porodica koje su delile poslednji zagrljaj pre ulaska u voz.

Pet metro stanica je bilo blokirano.

Međutim, od kada su ponovo otvorene fantomske stanice, koje su u vreme hladnog rata bile zablindirane, na njima danas ima više turista nego pravih putnika. Naime, kada je Berlin podeljen, pet metro stanica linija koje su povezivale Zapadni Berlin pripale su istočnom delu grada. Bilo je neisplativo graditi nove, a metro sistem nije mogao da funkcioniše. Dogovoreno je 1961. godine da uz nadoknadu stanice koriste vozovi iz zapadnog Berlina, ali su ulazi bili blokirani sa po dvoje blindiranih vrata. Skretnice su čuvali vojnici. Tako su Nemci godinama čuli kako tutnje vozovi za koje ne mogu da kupe kartu.

Pročitajte još: U njima žive duhovi, a kolaju legende: Ovo je 5 najlepših dvoraca Evrope, a jedan se nalazi u SRBIJI

Berlinski U-ban je zapravo jedna od najvećih turističkih atrakcija. U njemu umetnici i danas mogu da proučavaju stare gotske natpise, koje je volela i nacistička vlast.

DDR muzej u kojem su izloženi telefoni sa brojčanicima, crno-beli televizori, "zenit" fotoaparati i mašine za kucanje, danas je posećeniji od čuvenog muzeja Pergamona u kojem se, između ostalog, nalazi Ištar kapija iz Vavilona! Ulaznica je sedam, a za čuveni Pergamon 12 evra. Iznajmljivanje šarenog trabanta za 30 evra, kojim se čitav dan "juri" po Berlinu, najveća je zabava za preookeanske turiste.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.