Oglas
· · Komentari: 0
PRAZNIK

SUTRA JE VIDOVDAN: Devojke pod jastuk večeras treba da stave 3 stvari

Sutra se proslavlja Vidovdan, veliki praznik SPC i značajan datum u srpskoj istoriji, koji se praznuje radno.

1624368578_Glavna.png
Foto: A. M.
Oglas

Vidovdan se tek od kraja 19. veka obeležava u znak sećanja na Kneza Lazara i junake koji su poginuli u Kosovskom boju na Vidovdan 1389. godine. Spomenik na Gazimestanu podignut je 1953. godine.

Pročitajte još: Slavljen, bombarovan, lomljen: Unutrašost spomenika na Gazimestanu izaziva SUZE (FOTO)

Naziv je, prema jednoj verziji, potekao od Svetog Vida, mučenika sa Sicilije koji je još kao dečak stekao isceliteljsku moć, a po drugoj i verovatnijoj od boga Svetovida koji se smatra i vrhovnim božanstvom stare srpske vere. U nekim krajevima Srbije i danas postoje verovanja i običaji koji se vezuju za Svetog Vida, ali je ipak u kolektivnoj svesti ovaj datum urezan kao sećanje na Kosovski boj.

Za početak, pred Vidovdan sve reke u Srbiji teku krvave, a kukavice zaneme.

Međutim, pored bitke na Gazimestanu, na ovaj datum odigrao se niz značajnih događaja u srpskoj istoriji.

Tužan praznik
Vidovdan se u obeležava kao tužan praznik, a u crkvama se obavlja pomen za sve postradale u svim ratovima.

Pročitajte još: STO koji KRIJE NEVEROVATNE tajne stigao u Beograd: Kako je hrabri SRBIN spasio MOSKVU

  • Kneževina Srbija i Kneževina Crna Gora su na Vidovdan, 1876. godine, proglasile rat Turskoj, a centralne bitke vođene su na prostoru današnje opštine Aleksinac.
  • Na ovaj dan 1921. godine donet je Ustav koji je po prazniku nazvan Vidovdanski, a Srbija je proglašena ustavnom, parlamentarnom monarhijom na čelu sa Karađorđevićima.
  • Na Vidovdan 1914. Gavrilo Princip ubio je austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda što je, u zvaničnoj istoriji, zabeleženo kao povod za Prvi svetski rat. Na isti dan, 1919, rat je okončan sklapanjem primirja sa poraženom Nemačkom na Mirovnoj konferenciji u Versaju.
  • U novijoj srpskoj istoriji Vidovdan se pamti i po izručenju nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugosalvije Slobodana Miloševića Haškom tribunalu 2001. godine.

Pročitaje još: Draga i Aleksandar Obrenović slikali su se sa svojim UBICAMA godinu pre smrti, a fotografija se i danas može videti (FOTO)

Postoje i različiti narodni običaji koji se vezuju za ovaj datum. Jedan od njih je da devojke uoči Vidovdana pod jastuk stave vidovu travu, parče hleba i malo soli, kako bi ubrzo otkrile budućeg mladoženju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas