· · Komentari: 0
LEK IZ PRIRODE

“Pojedite samog sebe” i sprečite pojavu NAJTEŽIH BOLESTI! Otkrivamo šta je to AUTOFAGIJA i kako deluje na organizam

Autofagija je evolutivni mehanizam u našem telu koji nastupa u periodima gladovanja i daje nam energiju reciklažom

1618493004_Depositphotos_352121244_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Autofagija nije dijeta, već evolutivni proces koji nastupa u periodima gladovanja i koji omogućava organizmu da preživi stvarajući energiju reciklažom. Ovaj proces gladovanja može imati i ključnu ulogu u prevenciji ili lečenju raka. Iako mnogi gladovanje predstavljaju kao opasnost po zdravlje organizma, japanski naučnik Jošinori Osumi dobio je Nobelovu nagradu za doprinos u proučavanju i razotkrivanju funkcionisanja ovog procesa, kao izuzetno značajnog za funkcionisanje organizma. 

Pročitajte još: Peče vas jezik: Nije bezazleno, evo zašto bi trebalo da posetite lekara

Na ćelijskom nivou, autofagija uklanja toksične proteine iz ćelija, koje se pripisuju neurodegenerativnim bolestima, poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Pojedite samog sebe ili pređite na sistem autofagije ukoliko želite da očistite oštećene ćelije u organizmu, regenerišete ih i učiniti zdravim kao pri rodđenju.  Autofafija u bukvalnom prevodu znači samojedenje, odnosno samoproždiranje. Ipak, iza tog naziva krije se evolutivni mehanizam samoodržanja pomoću kojeg telo može ukloniti nefunkcionalne ćelije i reciklirati njihove delove ka potpunoj ćelijskoj regeneraciji i čišćenju.

Autofagija podrazumeva specifičan način ishrane, koji pored svih zdravstvenih blagodeti omogućava i brzo gubljenje kilograma.

Prednosti autofagije

Pročitajte još: Uživajte u domaćim GRICKALICAMA: Lagani i FIT brusketi umesto večere po receptu VESNE ĐOGANI (RECEPT/VIDEO)

Najveće koristi koje dobijamo od autofagije je usporenje procesa starenja, kako u estetskom smislu tako i kada je reč o starenju organa i samog srca.  

Naime, kako je objašnjavao ovaj japanski naučnik,  kada su naše ćelije pod stresom, autofagija se povećava kako bi nas zaštitila, što pomaže u produžavanju životnog veka. U vreme gladi autofagija održava telo razbijanjem celularnog materijala i ponovnom upotrebom za neophodne procese. Za to je potrebna energija i taj proces ne može trajati zauvek, ali daje više vremena da pronađemo adekvatnu hranu.

Zašto maslinovo ulje?
Autofagiju podstiče i konzumiranje maslinovog ulja tokom perioda kada se ne posti, vežbe nižeg intenziteta napora kakva je brza šetnja, zeleni čaj, kafa u manjim dozama, vitamini B3 i D. Takođe, „čisti“ organizam od virusa, bakterija, gljivica – deluje povoljno na imuni sistem. 

Na ćelijskom nivou, autofagija uklanja toksične proteine iz ćelija, koje se pripisuju neurodegenerativnim bolestima, poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Ovaj proces u telu potpomaže reciklaži zaostalih proteina, pruža energiju i gradivne blokove za cćelije, podstiče regeneraciju i zdrave ćelije.

Pročitajte još: Pedijatar Milovanović: Stomačni virus je najopasniji kod predškolaca, a bebe odmah vodite u bolnicu

Prevencija raka

Autofagiji se posvećuje velika pažnja zbog uloge koju može imati u prevenciji ili lečenju raka. Naime, kako autofagija opada kako starimo, to znači da ćelije koje više ne rade ili mogu naneti štetu mogu da se množe, što je uzrok ćelija karcinoma.

Post je najučinkovitiji način da proces pokrene autofagiju.

Kako svi karcinomi počinju od neke vrste oštećenih ćelija, telo bi trebalo da prepozna i ukloni te ćelije, često koristeći autofagične procese. Zbog toga neki istraživači razmatraju mogućnost da autofagija može smanjiti rizik od raka. Brojne studije od pouzdanog izvora sugerišu da se mnoge ćelije raka mogu ukloniti autofagijom. Prepoznavanje i uništavanje onoga što je pošlo po zlu i pokretanje mehanizma popravljanja doprinosi smanjenju rizika od raka.

Zašto je važno vežbanje?
Još jedno područje koje takođe može igrati ulogu u izazivanju autofagije je vežbanje. Prema jednoj studiji na životinjama Trusted Source, fizičko vežbanje može izazvati autofagiju u organima koji su deo procesa metaboličke regulacije. To može uključivati mišiće, jetru, pankreas i masno tkivo.

Genetičati i biolozi veruju da će nova istraživanja i dokazi dati uvid u to gde da usmere dalje ekspremente u istraživanju autofagije kao terapiju za obolele  od raka. Doktori sa velikim optimizmom gledaju na prednosti autofagije u lečenju mnogih drugih bolesti.

Promene u ishrani za podsticaj procesa autofagije

Isprekidani post i keto dijeta pokreću autofagiju. Post je najučinkovitiji način da proces pokrene autofagiju. Keto dijeta je bogata mastima i siromašna ugljenim hidratima i donosi iste prednosti posta bez posta, odnosno izaziva iste korisne metaboličke promene. Keto dijeta ne preopterećuje telo spoljašnjim opterećrnjem, daje mu predah da se usredsredilo na sopstveno regenerisanje.

Pročitajte još: Nesanica je znak griže savesti, a leči se veoma jednostavno

U keto dijeti oko 75 odsto dnevnih kalorija dobija se iz masti, a 5 do 10 odsto u kalorijama.Ova promena u izvorima kalorija dovodi do toga da telo menja svoje metaboličke puteve. Počeće da koristi masti za gorivo umesto glukoze koja potiče iz ugljenih hidrata.

Gladovanje može da se sprovodi na različite načine. Ona preporučuje da dinamika gladovanja bude 16 sati svaki dan (pri tome se u periodu od 8 sati uzima hrana, a u kontinuiranom periodu od 16 sati ništa ne jede, nego se pije samo voda), ili da se period gladovanja produži na više dana, na primer 2 dana u toku nedelje, ili 7 dana u toku nekoliko meseci.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.