Oglas
· · Komentari: 0
AUTOFAGIJA

"RECIKLIRAJTE" samog sebe - uz pomoć AUTOFAGIJE vratite vreme unazad

Šta je autofagija: dijeta, gladovanje ili stil ishrane?

1619443844_clock-5978859_1920.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Autofagija je prirodan proces koji nastaje u vašem organizmu nakon 16 sati gladovanja, nakon čega ćelije kako bi obezbedile energiju i gradivni materijal, počinju da "jedu", odnosno razgrađuju i "recikliraju" oštećene ćelijske delove, organele i proteine.

Tokom autofagije dozvoljeno je da se pije voda, kafa i čaj.

Glavni pokretač autofagije je post, te da bi se ona aktivirala, neophodno je provesti određen broj sati od 12 do 16 sati) bez hrane. Iako zvuči teško da se izdrži toliko dugo bez hrane, u stvari može jednostavno da se izvede, tako što ćete preskočiti večeru i prespavati veći deo celog procesa.

Pomaže u borbi protiv Alchajmera i Parkinsonove bolesti.

U 12 sati u kojima je dozvoljeno da se jede, možete da jedete sve, bez ograničenja.

Neophodno je da se za to vreme pije dosta vode, a dozvoljeni su i čajevi i kafa (naravno, bez zaslađivača).

Pročitajte još: LEŠNIK: Najbolji saveznik za gubitak KILOGRAMA i jačanje zdravlja, ali SAMO u ovim količinama

Koje su prednosti autofagije

  • Uklanja toksične proteine iz ćelija koji se pripisuju neurodegenerativnim bolestima poput Parkinsonove bolesti i Alchajmera.
  • Recikliranje zaostalih proteina koji se pretvaraju u energiju što podstiče regeneraciju ćelija
  • štiti od upalnih procesa
  • uništava bakterije i viruse
  • pomaže u borbi protiv starenja 
  • sprečava razna kardiovaskularna oboljenja

Pročitajte još: Ukoliko ste ALERGIČNI nabavite neke od OVIH biljaka! Pomoći će vam da više ne KIJATE i normalno dišete! (FOTO)

Uprskos svim benefitima ovog načina ishrane, autofagija nije za svakoga. Nekim ljudima ne prija ovaj vid posta i osećaju se loše. U tom slučaju nemojte se forsirati. Najbitnije je da težite ravnoteži u svemu što radite, to je najbitnije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas