Oglas
· · Komentari: 0
interesantno

Spisak NAJPRODAVANIJIH IGRAČAKA u istoriji: Deci su još uvek zanimljive

Popularnost dečjih igračaka je slična mnogim drugim komercijalnim industrijama i menja se iz godine u godinu, tako da oni u vrhu liste najprodavanijih dođu i prođu.

1606810404_girl-2105153_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Sve to zavisi od svetskih trendova i inovativnosti pojedinih lokalnih proizvođača, a i od dece koja zapravo i biraju šta im se sviđa.

U moru tih zaboravljenih igračaka ima i onih koje prevazilaze te okvire i postaju globalno popularne i prisutne decenijama unazad. Možda nisu baš oduševile decu iz svih zemalja sveta, ali sva je verovatnoća da su čuli za njih i da su mnogi roditelji kao mali birali baš njih. Bez nekog konkretnog reda, o najprodavanijim igračkama pročitajte u nastavku.

Pročitajte još: Koliko smo zavisni od MOBILNIH TELEFONA: Istraživanja kažu da je slična onoj od cigareta

Jo-jo

Vrlo jednostavno, a ujedno i vrlo zabavno i prosto zarazno, igranje jo-joom je nešto čemu teško odolevaju deca, pa i odrasli. Nemoguće je proceniti koliko primera je proizvedeno i prodato, s obzirom na to da je jo-jo u ovakvom ili onakvom obliku prisutan već skoro 2.500 godina. Moderna komercijalizacija desila se 1928. godine u Kaliforniji, kada je otvorena fabrika posvećena pravljenju isključivo ove igračke.

Barbika
Barbi lutka je jedna od najdugovečnijih i najprodavanijih igračaka, sa više od milijardu prodatih komada i na stotine varijanti. Ona je deo popularne kulture već pola veka i kao takva je pronašla put i u svet animacije, video igara i drugih proizvoda. Same lutke se i dalje proizvode i prodaju u velikim ciframa širom sveta.
Jo-jo je prisutan već skoro 2500 godina.

Akcione figurice

Najčuveniji i najzaslužniji za bum akcionih figurica su čuveni Džiajdžojci ili Džijadžojci (po imenu vojnika Dži Aj Džo, odnosno fiktivnog američkog ratnog junaka) napravljeni tokom rata u Vijetnamu. Originalne verzije su bile skuplje od kopija, ali su zato kopije bile dostupne na mnogim pijacama i tezgama širom sveta. Oni su otvorili vrata za prodaju mnogih drugih akcionih figurica, poput Transformersa, Hi-mena i drugih…

Pročitajte još: Koliko su dobre MASKE ZA SPAVANJE: Mnogo mogu da pomognu

Autići

I ovde postoji bezbroj varijacija na temu, gde su najpoznatiji oni proizvođača Hot Wheels, sa više od 4 milijarde prodatih primeraka. Autići su popularni širom sveta među dečacima, bez obzira na njihovu boju kože i sredinu u kojoj žive, tako da se i mnogi očevi sećaju svojih najdražih četvorotočkaša iz detinjstva.

Foto: Piksabej

Hulahop

Rubikova kocka
Možda i nije igračka u najstrožem smislu te reči, ali jeste nešto što privlači pažnju dece i odraslih širom sveta. Izum Mađara Rubika ne služi samo za prostu razonodu, već je u pitanju vežbanje moždanih vijuga sa ciljem savladavanja zagonetke i, često, izazivanje besa i odustajanje od tog cilja. Svakako je dobro za ljude raznog uzrasta kao izazov, ili makar simpatičan detalj na polici.

Jednostavni obruči napravili su bum svojom pojavom krajem pedesetih godina prošlog veka i u prvom mahu prodati su u više od 100 miliona primeraka. Prodaja je kasnije opala, ali se proizvod zadržao do danas i poznat je u raznim krajevima sveta. NJegova genijalnost leži u jednostavnosti, pa iako nisu sve devojčice opčinjene njime, i dalje postoji relativno stabilna prodaja na svetskom nivou.

Hulahop je prodat u više od 100 miliona primeraka.

Pročitajte još: Šta nam govore SIMBOLI najčešćih privezaka koje volimo da nosimo

LEGO kockice

Danske kockice takođe su nešto univerzalno, za šta znaju sva deca, njihovi roditelji, pa i bake i deke. Tu su setovi sa ogromnim brojem kockica od kojih možete praviti nešto proizvoljno, licencirani proizvodi iz mnogih franšiza, automobili, roboti, manje-više šta god vam padne na pamet – već postoji u LEGO varijanti. Procenjuje se da je kompanija proizvela više od 320 milijardi kockica, a zanimljivo je da su oni ujedno i najveći svetski proizvođač automobilskih guma, sve za potrebe raznih setova i kolekcija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas