Oglas
· · Komentari: 0
priroda

Šta se dešava sa zlatnim ribicama u rekama i jezerima? Uznemirile javnost neverovatnom veličinom (FOTO)

Zlatne ribice mnogi čuvaju u akvarijumima.

1626529693_Depositphotos_100867624_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

U zlatnim ribicama u akvarijumu uživaju njihovi vlasnici i oni koji ih vide razigrane u vodi, a zlatne ribice bačene u ribnjake, reke i jezera sasvim su nešto drugačije, nimalo očekivano ni atraktivno. O tome svedoče iskustva iz SAD, ali i drugde po svetu.

Tako su vlasti u Minesoti, kako piše Gardijan, apelovale na vlasnike akvarijuma da prestanu da puštaju svoje kućne ribice u reke i jezera, nakon što je iz lokalnog jezera izvučeno nekoliko ogromnih zlatnih ribica.

Pročitajte još: SVI IH BACAMO, a neverovatno su KORISNE: Silikonske kesice mogu da poprave mobilni telefon, sačuvaju stare fotografije, odmagle auto (VIDEO)

Puštene zlatne ribice

Nadležni u Bernsvilu, oko 15 kilometara južno od Mineapolisa, izjavili su kako puštene zlatne ribice mogu da narastu toliko da budu i nekoliko puta veće od prirodne veličine i mogu da izazovu pustoš među autohtonim vrstama.

- Molim vas, ne puštajte svoje zlatne ribice u ribnjake i jezera! One rastu veće nego što mislite i uzrokuju loš kvalitet vode, ugrožavajući donje sedimente i biljke - objavili su na Tviteru.

U tekstu je navedeno i kako su prošlog novembra službenici u obližnjem okrugu Karver uklonili iz lokalnih voda čak 50.000 zlatnih ribica.

Poput šarana, čijoj porodici pripadaju, zlatne ribice mogu da se lako razmnože i da prežive s malo kiseonika tokom zime u Minesoti.

Pročitajte još: DA LI STE ZNALI DA VAŠI PROZORI MOGU DA SE NAŠTIMUJU NA LETNJI REŽIM? Kada se tek postave, obično su u „standardnom" - evo šta to znači

Uništavanje okoline koje uzrokuju pušteni ljubimci iz kućnih akvarijuma nije nažalost novost. Zabeležen je slučaj jedne vrste poreklom iz Tihog okeana, ali za koju se veruje da su ih vlasnici s Floride pustili nakon uragana Endru 1982. godine, koja je uništila na desetine karipskih vrsta.

O zlatnim ribicama nije se toliko govorilo kao o drugim invazivnim vrstama, ali upozorenja su izdata i u državi Virdžinija i Vašington i u Australiji i Kanadi.

"Scientific American" naveo je 2013. godine da su istraživači u jezeru Taho našli zlatnu ribicu dugu gotovo 45 centimerata i tešku oko dva kilograma. Jedan izveštaj o trgovini akvarijumskim ribicama u Kaliforniji pokazao je kako je globalno ta prodaja doprinela trećini najgorih vodenih i invazivnih vrsta na svetu.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas