· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Tri namirnice koje usporavaju starenje

Pored toga što su veoma zdrave, ove namirnice mogu da vam pomognu da zadržite mladalački izgled

1617011878_vegetables-1584999_640.jpg
Foto: Pixabay

Ako želite da što duže sačuvate mladalački izgled i dobro zdravlje, obogatite jelovnik voćem i povrćem u neograničenim količinama, a crveno meso zamenite ribljim specijalitetima.

Pročitajte još: Nošenje maske podstiče paradentozu? Stomatolog Aleksić daje detaljan odgovara na ovo pitanje

Foto: despositos

Paradajz je bogat antioksidantima i likopenima koji vrlo uspešno uništavaju slobodne radikale i na taj način štite organizam od kancerogenih oboljenja. Smatra se da najbolju zaštitnu moć ima sos od paradajza, zbog prisustva ulja koji pojačava njegovo antikancerogeno dejstvo. Poželjno je da paradajz bude što češće zastupljen u svakodnevnom jelovniku, bilo svež ili kuvan.

Skuša je takođe na listi poželjnih namirnica jer mast ove morske ribe deluje veoma lekovito. Ona štiti srce, jer reguliše njegov ritam i čisti arterije. Odlična je zaštita i za mozak i za ceo nervni sistem. Bogata je masnim kiselinama, vitalnim za ćelije nervnog sistema, vitaminom A, najdelotvornijim antioksidansom, kao i vitaminima B2, B3, B5, B6 i B12. Skušu treba jesti dva puta nedeljno. Ova ukusna riba ne gubi svoja lekovita svojstva ni kada je konzervirana.

Pročitajte još: Popijte ga već danas: ZELENI ČAJ je savršen za ovih PET zdravstvenih tegoba

Brokoli je odličan izvor vitamina C i E koji štite i stimulišu prirodnu odbranu organizma i usporavaju ćelijsko starenje. Osim toga, bogati su indolima, supstancama koje čiste organizam od kancerogenih elemenata. Stručnjaci preporučuju da se nedeljno pojede od 200 do 300 g brokolija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.