Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Mudri saveti PATRIJARHA PAVLA: Evo kako da pomognete prijatelju i kažete da greši

Patrijarh Pavle bio je jedan od najvoljnijih poglavara Srpske Pravoslavne Crkve

1650818195_Pavle.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Patrijarh Pavle ostao je u sećanju pravoslavnih vernika kao jedan od najvoljenijih duhovnika, a njegovi saveti i mudre misli prepričavaju se i prenose među vernicima sa velikim poštovanjem.

Donosimo vam jednu od njegovih misli za sve one koji su se nekada našli u nedomunici da li nekoga da opomenu ili mu ukažu da greši  u nekim stvarima.

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

- Nije nam zabranjeno, nego je čak i naša dužnost kada vidimo da neko čini zlo, da mi vidimo da je to zlo. Ali onda tu je naša molitva Bogu da se on ispravi, i da kada se smire naša osećanja kroz nekoliko dana ili meseci, treba reći tome bratu, da to što čini nije dobro. Sveti Vasilije Veliki opominje Nemoj da zbog lažnog bratoljublja ti budeš bratoubica. Ne učinivši što možeš, ne opomenuvši ga na miran način, ti ćeš na taj način pomoći njemu da izgubi dušu - govorio je Patrijarh Pavle, a zapisano je u Sabranim besedama patrijarha Pavla.

Zanimljivosti iz života Patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle nije ranije uzimao učešće u glasanju, odnosno nije izlazio na izbore (lokalne, predsedničke i parlamentarne), ali je povodom referenduma o novom ustavu Republike Srbije 2006. televizijskim obraćanjem građane pozvao da (glasanjem) ispune svoju „najsvetiju dužnost“ i sam izašao da glasa.

Pročitajte još: Da li znate zašto je FERARI CRVENE BOJE? Odgovor ima veze sa PROŠLOŠĆU!

Umeo je da se našali i sačuvan je veliki broj anegdota iz njegovog života. Povodom 100 godina od rođenja u Srbiji je 2014. godine objavljena poštanska marka sa njegovim likom, kao i izložba njegove lične biblioteke.

Pročitajte još: TRIK SA ŠIBICAMA: Ubacite ih u vodu u kojoj kuvate jaja i rešite problem koji muči svaku domaćicu

Po njemu je nazvana Gimnazija „Patrijarh Pavle” u Rakovici. Podignut mu je 2018. godine spomenik u Tašmajdanskom parku, 2011. godine bista u Mladenovcu, i 2020. spomenik na Palama.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas