Oglas
· · Komentari: 0

SLIKA DANA! Procvetao KOSOVSKI BOŽUR, cveće koje iz INATA izbija iz krša i pokazuje svu svoju raskoš i lepotu! (FOTO)

HIibridi kosovskih božura krase bašte i parkove, ali je njegovo najveće stanište na ovim prostorima tajna dostupna samo za iskrene zaljubljenike u prirodu.

1621587732_97848_nis-bozuri-kosovski-1405-2021-foto-d.alihodzic_f.jpg
Foto D. Alihodžić
Oglas

U brdima na granici Niša i Bele Palanke, na 800 metara nadmorske visine, prostire se najlepša prirodna bašta koja se kao u pesmi sredinom maja zacrveni od lepote kosovskih božura.

Kosovski božur može biti samo crven, ali se ukrštanjem dobija u gotovo svim bojama i pravi je prestiž odgajiti novu sortu.

Kosovski inat!
Zemljište na kom rastu je krševito i ne deluje plodno, ali kosovskim božurima ne smeta da kao iz inata pokažu raskoš stabla i cvetova i purpurno crvene boje.

Zbog navodne lekovitosti kosovskog božura, koja nikada nije do kraja istražena, bio je pred istrebljenjem. Verovalo se da leči epilepsiju, pa je zbog pohlepe i lakovernosti nemilosrdno čupan iz korena.

Poslednjih godina zahvaljujući botaničarima i pravim ljubiteljima prirode polako se obnavlja.

- Ova prostranstva bi mogla biti prava turistička atrakcija. Slikati se u ovoj lepoti je privilegija. Trudimo se da je sakrijemo od javnosti, jer je to način da sačuvamo kosovski božur - kaže veliki poznavalac flore Vlastimir Nikolić Kalac iz Bele Palanke.

Foto: D. Alihodžić

Nikolić dodaje da su mu najdraži dok su u "loptici", odnosno dan-dva pre cvetanja.

- Cvet je sam po sebi malo umetničko delo prirode. Zbog velikog broja prašnika veoma je zahvalan za pravljenje hibrida i zato stranci ne pitaju za njihovu cenu. Ali, ima stvari koji nisu za prodaju - veli naš sagovornik.

                              Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas