· · Komentari: 0

9 pravila koje morate poštovati kada krenete na PUT sa porodicom: Male greške vas mogu skupo koštati

Neke stvari su nezaobilazne ako kolima idete na letovanje

1658654992_Foto-Profimedia.jpg
Foto: Profimedia

Nema onoga ko kreće na godišnji odmor kolima, a da ne želi da brzo stigne na željenu destinaciju. To su, uglavnom, uvek duga odredišta, a na letovanje se ide s decom. Auto je pretrpan i ljudima i prtljagom, vrućine su velike, pa se najčešće kreće noću ili rano ujutro da se uhvati svežina. Dobro je ako u kolima postoje dva vozača, otac i majka, koji povremeno mogu da se smenjuju. Ali čak i u ovim slučajevima neophodno je pridržavati se određenih pravila...

Plan puta

Ne mora uvek da se putuje najkraćim putem jer je tu uglavnom najveća gužva. Proverite u kakvom su stanju zaobilazni putevi, pa ako vam vožnja nije mrska, bolje je ići malo duže, bez gužve, nego mileti na auto-putu. Uvek u kolima imajte dovoljno vode i grickalica kako ne biste morali da stajete, a i pitanje je ima li uopšte prodavnica u krajoliku kroz koji idete.

Obavezno pregledajte auto

Krenuti na odmor s tehnički neispitanim kolima zaista je rizik. Upropastićete letovanje ako vam negde iznenada stanu, a da ne govorimo o opasnostima ukoliko su vam kočnice loše, ulje staro, gume izlizane ili je akumulator sklon pražnjenju. Osim odlaska na tehnički pregled, obavezno nosite trougao i fluorescentni prsluk za slučaj kvara na kolima. Komplet prve pomoći se podrazumeva.

Vozite odmorni, uz česte pauze

Odmor se planira, zato nikad ne ostavljajte kupovinu za put i pakovanje za poslednji tren. Dugo ćete da vozite i zato se naspavajte pre vožnje. Ako celog dana radite i onda uskočite u auto, brzo će vas stići umor koji je jači od želje da se što pre stigne na cilj. Niste krenuli da obarate rekorde za koliko sati možete da stignete, zato stanite nekoliko puta tokom putovanja. Protegnite noge i kičmu, udahnite vazduh, prošetajte, popijte kafu ili sok u restoranima pored puta. Kad osetite da ste se malo "resetovali", tek onda krenite dalje.

Obavezni pojas

Naravno da znate kako sigurnosni pojas spasava život i zato treba da ga koristite ne samo vi i suvozač na prednjim sedištima već i deca moraju da budu vezana. Bez obzira na njihove godine, proverite svaki pojas ponaosob - da li je ispravno utaknut, naročito onaj kojim je vezano malo dete u sedištu za auto.

Pročitajte još: Sledite ovih PET KORAKA kada perete PATIKE U VEŠ-MAŠINI: Uz pomoć ovih trikova biće kao nove

Proveravajte decu

Ukoliko imate mališane koji spavaju tokom putovanja, a vi biste izašli da popijete kafu, nikada i nipošto ih ne ostavljajte same u automobilu. Još gore je ako zatvorite prozore (a ne ostavljajte ih ni uz otvoren!). Bolje sačekajte da se probude pa svi skupa izađite na odmorište, ili ih prosto probudite pa idite zajedno.

Fokusirajte se na vožnju

Put na letovanje traži celog vozača jer mnogi putuju istim putem. Onaj ko vozi mora da bude spreman na razna iznenađenja, zastoje, kolone, lošu vožnju drugih. Zbog toga ga ne treba uznemiravati prevelikim brojem pitanja niti ga na bilo koji način ometati. Držite propisano rastojanje od vozila ispred vas, uvek koristite žmigavce ako pretičete, prilagodite brzinu i smanjite gas ako je pala prva kiša. Put je tada klizav i veoma opasan.

Bez alkohola

Nemojte da pijete bukvalno ni gutljaj alkohola jer on usporava reflekse i ishodi su brojne nesreće koje se na putevima dešavaju upravo zbog njega. Ni u snu ne krećite na put ako ste "pod gasom" i ne pričajte da najbolje vozite kad malo popijete.

Bez mobilnog

I u koliko imate opremu u kojoj se za razgovor ne koriste ruke, svedite komunikaciju na najosnovnije. Obavestite sve zainteresovane da putujete, pa im se javite ili kad pravite pauzu, ili kad stignete tamo gde ste pošli.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.