· · Komentari: 0

Crkva i njeni vernici danas slave ČASNE VERIGE: Jednu stvar NIKAKO NE VALJA KUPOVATI, a brojni se običaji vezuju za ovaj dan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Časne verige Svetog apostola Petra

1674901184_casneverige.jpg
Foto: SPC

Iako ovaj dan nije crveno slovo u verskom kalendaru, reč je o prazniku koji veliki broj porodica u Srbiji slavi kao krsnu slavu.

Praznik Časne Verige apostola Petra posvećen je sećanju na okove (verige) o koje je carev namesnik Irod okovao apostola Pavla.

Irod je, prema predanju, Pavla bacio u tamnicu i naredio da stoji okovan između dva vojnika i čeka suđenje. Međutim, noć pred izvođenje na sud, priča kaže, pojavio se anđeo i ti okovi su sami od sebe spali sa svetitelja.

eruje se da se baš ove verige danas čuvaju u crkvi Svetog Petra u Rimu i da imaju veliku isceliteljsku moć.

Ipak, i u Srbiji je reč o velikoj slavi i prazniku koji poštuju čak i one porodice kojima to nije krsna slava kako bi ispoštovali i proslavili ime apostola Pavla. Zato i ne čudi veliki broj narodnih običaja i verovanja.

Običaji

Narod kaže da od Verižnica (kako se još zove današnji praznik) nastaje blaže vreme, jer Bog usijanim lancima počinje da zagrejava zemlju.

U nekim krajevima Srbije još uvek se na današnji dan jako pazi da niko ne radi nikakve teže poslove jer će tako simbolično "otežati" lance Svetog Petra.

Stanovništvo sa Kosova i Metohije praznuje današnji praznik kako ne bi bilo kuge, a stočari kako bi stoka bila napredna.

Veruje se da na praznik Časnih veriga zveri u šumi ne napadaju ljude jer su ima čeljusti vezane lancima. Sa druge strane, stari će vam reći da na današnji dan nikako ne valja kupovati ili šiti novo odelo, a da će onoga koji to učini udariti grom.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.