· · Komentari: 0

Da li vam je uvek potrebna "POZADINSKA BUKA"? Postoji psihološki razlog za to

Da li ste primetili da vam je kada nešto radite ili kada ste sami u kući potrebna pozadinska buka? Psiholozi ističu da za ovo postoji razlog, a krije ga naša psiha

1668419936_f7ea7c61976997cc6e0c26d83d963ff376e889e6.jpg
Foto: Shutterstock

Mnogim ljudima pozadinska buka može da bude smirujuća, a da o tome čak ni ne razmišljamo.

- Pozadinski šum se može koristiti u pokušaju da se odvrate ili izbegnu neprijatne emocije i misli - objašnjava Džena Karl, klinički psiholog, prenosi Huff Post.

Na ovaj način svoj kapacitet pažnje do maksimuma ispunjavamo drugim stimulansima kako bismo izbegli ono što nam je neprijatno i o čemu ne želimo da mislimo.

Pročitajte još: Poreklo MEDENOG MESECA: Termin se prvi put javio u 16. veku, a značenje se vremenom menjalo

- Onog trenutka kada ometanje prestane, neprijatne emocije i misli se normalno ponovo pojavljuju u punoj snazi - ističe psiholog.

U određenoj meri, reprodukcija pozadinske buke je savršeno dobar način da upravljate svojim emocijama. Na primer, ako se osećate preopterećeno ili depresivno na poslu, možda vam nije prijatno da plačete i možda će vam trebati nešto što će vam odvratiti pažnju.

Ipak, ne želite da izbegavate svoje emocije u potpunosti.

- Kasnije želite da nađete vremena da se vratite svojim mislima da ih procenite i osetite osećanja koja izazivaju. Ako uvek odvlačite pažnju ili izbegavate neprijatne misli, to može da pojača anksioznost koja se krije iza misli. Odvlačenje pažnje treba koristiti sa namerom. Dobro je zadržati razmišljanje i brigu, ali takođe želite da priznate da li postoje negativne emocije u pozadini i da ih rešite zdravim putevima - rekla je Džena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.