· · Komentari: 0

DANAS JE SVETI PANTELEJMON: Svaki rad će biti blagosiljan, a obavezno uradite OVU stvar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu, koji se obeležava sedam dana od Svetog Ilije.

1659952997_pantelejmon.jpg
Foto: SPC

Ovaj priznati lekar živeo je u četvrtom veku posle Hrista. Sveti Pantelejmon je rođen u Nikomidiji. Bio je dobar učenik, sa posebnim darom za medicinske nauke, bio je iznad svega milostiva i dobra srca.

Pročitajte još: Danas se slavi SVETA PETKA TRNOVA: NJome se završavaju "ženski praznici", a evo šta ne treba da radimo

Pored lekarske veštine, koju je stekao učenjem, Pantelejmonu je bio dat i dar isceljenja molitvom.

Po smrti oca, imanje je razdelio sirotinji, i živeo skromno. Sve koji su mu se obraćali za pomoć, lečio je potpuno besplatno. Zbog vere u Gospoda, pogubljen je na današnji dan 304. godine, u vreme progona hrišćana.

Veruje se da su njegove mošti, koje se čuvaju u Hilandaru, čudotvorne kao i njegova ikona

Ime Svetog Pantelejmona priziva se pri vodoosvećenju i jeleosvećenju zajedno sa ostalim besrebrenicima i čudotvorcima. Smatra se zaštitnikom medicine i farmacije.

Česti su i vašari, a takođe se lavi i kao krsna slava

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije, a po narodnom kalendaru, danas je pravi dan za započinjanje nekog posla.

Verovanja i običaji

Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim. Ko se sprema za put, treba da krene baš danas. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih vozača i onih kojima je drum drugi dom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.