Oglas
· · Komentari: 0
uskrs

Vernici slave VELIKI ČETVRTAK: Šta se desilo na današnji dan i koje običaje bi trebalo da ispoštujemo?

Pravoslavni vernici danas slave Veliki četvrtak

1650448903_profimedia-0285638338.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Veliki četvrtak se slavi u sećanje na poslednju večeru Isusa Hrista, poznatu i pod nazivom Tajna večera, pre nego što ga izdao Juda. 

Hristos je, prema verovanju, na dnašnji dan, Veliki četvrtak, okupio Apostole u Jerusalimu na Tajnoj večeri. Prema jevanđelskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb i i vino, podelio apostolima i rekao:

- Uzmite, jedite, ovo je Telo moje koje se lomi za vas, radi oproštaja grehova.

Onda je podigao čašu vina:

- Pijte iz nje svi, ovo je Krv moja Novoga zaveta koja se lije za vas, i za mnoge, radi oproštenja grehova.

Jedan od apostola, zvani Juda Iskariotski, je izsašao i izdao Hrista za trideset srebrenika.

Pročitajte još: Uradi sam: Napravite USKRŠNJE KORPICE od papira (VIDEO)

Verovanja na Veliki četvrtak

 U narodu postoje razna verovanja i običaji, jedna od njih je da pri obeležavanju ovog dana nema slavlja, već samo okupljanja.

Na Veliki četvrtak je ustanovljena Sveta tajna pričešća, zbog čega se veruje da će i najvećim grešnicima koji se tog dana pričeste biti oprošteni grehovi, a koji su postili na vodi najmanje pet dana pre pričešća.

U manastir Tronošu meštani obližnjih sela donose veliku sveću, od čistog voska, koja se pali tokom čitave godine, dok se ne donese sledeća naredne godine.

Pravoslavne crkve na Veliki četvrtak obavljaju mirovarenje. Miro se kuva tri dana, od ponedeljka do srede, u kazanima u kojima se stavlja osvećena voda, čisto vino i maslinovo ulje, a potom razna ulja, smole, biljke i mirisi. Kod nas se koristi tridesetak materija.

Pročitajte još: Danas počinje STRASNA NEDELJA: Ovo su običaji za svaki dan pre Uskrsa

Farbanje jaja

U nekim krajevima Srbije farbanje uskršnjih jaja počinje na današnji dan. Prema običajima treba da se ofarbaju do Velike subote.

Smatra se da je crkva prihvatila bojenje jaja još u 12. vek, a kod nas se taj običaj javlja u 16. veku.

BONSU VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas