Oglas
· · Komentari: 1
svetac

Danas se slavi SVETI EVSTATIJE: Imamo veliki razlog da se prošetamo šumom ili livadom

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Evstatija

1646505145_313496_jevastije_f.jpg
Foto: SPC
Oglas
Sveti Evstatije

Izvor: https://www.nadanasnjidan.net/nadan/6.3
Sveti Evstatije

Izvor: https://www.nadanasnjidan.net/nadan/6.3
Sveti Evstatije

Izvor: https://www.nadanasnjidan.net/nadan/6.3

Sveti Evstatije od davnina se smatra zaštitnikom lovaca i šuma. Služio je kao rimski vojskovođa u 1. veku nove ere u vreme cara Trajana.

Sveti Evstatije

Izvor: https://www.nadanasnjidan.net/nadan/6.3

Međutim, iako osvajač, bio je pravedan i dobar čovek koga je narod cenio i voleo.

Jedna od njegovih velikih strasti bio je lov. Postoji predanje kaže da kada je jednom krenuo u love ugledao je jelena kome je među rogovima svetleo krst. Prišao i tada mu se prema priči javio Bog. Nakon toga, vojskovođa je otišao kod hrišćanskog sveštenika i krstio se zajedno sa ženom i oba sina dobivši ime Evstatije.

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Kada se nakon toga vratio u šumu, na mesto gde je ugledao jelena,  obratio mu se Bog i prorekao mu težak život i stradanje u Hristovo ime, ali i večnu slavu.

Evstatije je nakon toga tajno napustio Rim i sa porodicom počeo da živi među prostim narodom i pomaže nesrećnima. Tada kreću mnoge nedaće - varvari su mu pteli ženu, a sinove napale zveri. 3Ono što Evstatije nije znao je bilo to da su mu decu spasli čobani, a i da je varvarin koji se usudio da mu ukrade ženu ubrzo poginuo i da su oni bezbedni.

Međutim, tu nije bio kraj njegovim iskušenjima! Kada je stigao u Rim, saznao je da je car Trajan umro. Sada je na prestolu sedeo Adrijan koji je, umesto da nagradi Evstatija, od svetitelja tražio da prinese žrtve paganskim bogovima.

Pročitajte još: Čak 80 odsto ispitanika naseda na OVAJ trik psihologa: Da li možete da rešite MOJSIJEVU ILUZIJU?

Kada je bivši vojskovođa to odbio rekavši da je hrišćanin, novi car ga je zajedno sa sinovima i ženom bacio divljim zverima. Međutim, nijedna životinja nije htela da povredi ovu porodicu! Nakon toga, naređeno je da budu zatvoreni i ubijeni, ali njihove tela su ostala nepovređena.

Sveti Evstatije se praznuje kao zaštitnik lova i lovaca u Srbiji. U narodu postoji običaj da se danas treba prošetati po šumama i livadama u njegovu čast jer će tako svakoga pratiti sreća.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas