Oglas
· · Komentari: 0

Danas slavimo Svete mučenike Akindina i Pigasija: Zbog svoje vere i ljubavi prema Hristu, goreli su u ognjenoj peći

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svete mučenike Akindina, Pigasija i druge s njima.

1668428346_mucenici.jpg
Foto: SPC
Oglas

Oni su bili hrišćani iz Persije koji su nastradali u vreme cara Sapora.Prva trojica su bili sluge na dvoru istoga cara, ali su tajno služili Hristu Gospodu. Kada su bili optuženi i na sud pred cara izvedeni, upita ih car, odakle su?

Pročitajte još: Danas su SVETI VRAČI: Pomolite se čudotvorcima ovim rečima, a prema narodnim verovanjima danas treba da uradite ove stvari

Na to oni odgovoriše: "otečestvo naše i život naš jeste Presveta Trojica, jedinosuštna i nerazdelna, Otac i Sin i Duh Sveti, jedan Bog".

 Car ih udari na velike muke, ali oni sve junački otrpeše sa psalmopjenijem i molitvom na ustima. Za vreme mučenja i tamnovanja javljali im se anđeli Božji više puta, a jednom i sam Gospod Hristos kao čovek "sa licem svetlim kao sunce".

Kada jedan od mučitelja, Aftonije, vide čudo, kako kipeće olovo nije naškodilo mučenicima, on tada poverova u Hrista i uzviknu: "veliki je Bog hrišćanski!", i za to odmah bi posečen. I mnogi drugi videše i verovaše

Tada car naredi, te zašiše u kožne mehove Akindina, Pigasija i Anempodista, i baciše ih u more. Ali, javi se iz onoga sveta sv. Aftonije sa tri svetla anđela, izvede svete mučenike na suvo i oslobodi ih.

Elpidifor je bio carev velmož koji je onda izjavio da je hrišćanin i optužio cara za ubijanje nevinih hrišćana, ali car i njega osudi na smrt. I bi posečen Elpidifor i oko 7.000 drugih hrišćana s njim. A, ona trojica prvih mučenika su najzad bačeni u ognjenu peć sa 28 vojnika i sa carevom majkom, pošto i ovi verovaše u Hrista i tako u plamenu predadoše duše svoje pravedne u ruke Gospoda svoga.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas