· · Komentari: 0
POUČNO

Evo zbog čega je Patrijarh Pavle uvek kupio MRVE sa stola i kako je govorio o PREJEDANJU!

Patrijarh Pavle je plenio svojom skromnošću i mudrošću, a jednom prilikom je otkrio šta misli o prekomernom uživanju u hrani.

1632053327_Untitled.png
Foto: Printskrin/Jutjub/ RTS Kulturno-umetnički program

- Bog je nas tako stvorio, imamo hranu, imamo stomak. U čemu je smisao hranjenja? To je nadoknađivanje energije koja se radom utroši. Ja ne moram da razmišljam da li sam doručkovao ili ručao, to se po instinktu gladi saznaje. To znači da je energija potrošena, treba da se nadoknadi. 

Hrana koja odstoji nekoliko dana, izložena je bakterijama koje su korisne za naš organizam.

- Nagon gladi je neprijatan, ali to je samo znak da je energija potrošena i da treba da se nadoknadi. U hrani je u stvari prerađena sunčeva energija i ona se ne sme razbacivati. Dok tako čovek jede i hrani se, sve je normalno. Ali kad počne da jede radi uživanja, a ne zbog nadoknađivanja energije, onda prelazi na drugi kolosek. Znači, u svemu se mora biti umeren.

Pročitajte još: Imate dve RUPICE na dnu leđa? Pravi ste srećnik, a evo i zbog čega?

- Hrana koja odstoji nekoliko dana, izložena je bakterijama koje su vrlo korisne za naš organizam, za razliku od parazita. Na taj način čovek stiče imunitet i postaje otporniji.

Da ne ostane mrvica na stolu

Koliko je vodio računa o hrani govori i sledeća anegdota.

Patrijarh Pavle je bio gost na večeri kod tadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića, na kojoj je bio i Kofi Anan, a svojim smernim ponašanjem ostavio je u neverici ove političare.

Naime, tokom večere, u vreme posta, za patrijarha su bili servirani riba, hleb i povrće. Kad je sve završio imao je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo oko dvadesetak mrvica. On je tiho, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko njega, svaku mrvu pokupio i pojeo.

Kad je završio, upitali su ga šta to radi, a on im je ovako odgovorio:

"Ne znate vi deco moja šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola", rekao je tada patrijarh Pavle.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.