· · Коментари: 0
ПОУЧНО

Ево због чега је Патријарх Павле увек купио МРВЕ са стола и како је говорио о ПРЕЈЕДАЊУ!

Патријарх Павле је пленио својом скромношћу и мудрошћу, а једном приликом је открио шта мисли о прекомерном уживању у храни.

1632053327_Untitled.png
Фото: Принтскрин/Јутјуб/ RTS Kulturno-umetnički program

- Бог је нас тако створио, имамо храну, имамо стомак. У чему је смисао храњења? То је надокнађивање енергије која се радом утроши. Ја не морам да размишљам да ли сам доручковао или ручао, то се по инстинкту глади сазнаје. То значи да је енергија потрошена, треба да се надокнади. 

Храна која одстоји неколико дана, изложена је бактеријама које су корисне за наш организам.

- Нагон глади је непријатан, али то је само знак да је енергија потрошена и да треба да се надокнади. У храни је у ствари прерађена сунчева енергија и она се не сме разбацивати. Док тако човек једе и храни се, све је нормално. Али кад почне да једе ради уживања, а не због надокнађивања енергије, онда прелази на други колосек. Значи, у свему се мора бити умерен.

Прочитајте још: Имате две РУПИЦЕ на дну леђа? Прави сте срећник, а ево и због чега?

- Храна која одстоји неколико дана, изложена је бактеријама које су врло корисне за наш организам, за разлику од паразита. На тај начин човек стиче имунитет и постаје отпорнији.

Да не остане мрвица на столу

Колико је водио рачуна о храни говори и следећа анегдота.

Патријарх Павле је био гост на вечери код тадашњег председника Србије и Црне Горе, Светозара Маровића, на којој је био и Кофи Анан, а својим смерним понашањем оставио је у неверици ове политичаре.

Наиме, током вечере, у време поста, за патријарха су били сервирани риба, хлеб и поврће. Кад је све завршио имао је салвету испред себе на којој је било око двадесетак мрвица. Он је тихо, не обраћајући пажњу на оно што се дешава око њега, сваку мрву покупио и појео.

Кад је завршио, упитали су га шта то ради, а он им је овако одговорио:

"Не знате ви децо моја шта значи глад и колико је деце широм света гладно, а ми бацамо хлеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сетите се сваки пут гладне деце широм Африке и света када видите мрвице поред стола", рекао је тада патријарх Павле.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.