· · Komentari: 0
HRIŠĆANSKI PRAZNIK

HRISTOS VOSKRESE! Srećan Uskrs: Običaji, verovanja i tradicija!

Najradosniji hrišćanski praznik

1619443652_easter-eggs-3032058_640.jpg
Foto: Pixabay

Uskrs ili Vaskrs je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, koji proslavlja povratak Isusa u život, tačnije njegovo vaskrsenje.

Počeo je crkvenim zvonima i ponoćnim liturgijama širom Srbije, pa se tako obeležio najveći hrišćanski praznik. Uskršnje slavlje takođe za verenike označava i kraj Velikog posta, pa su prvi mrsni zalogaji upravo uskršnja jaja.

Za ovaj dan je vezan još jedan praznik Veliki petak, kada je Isus razapet na Golgoti. Uskrs je najstariji hrišćanski praznik. Priprema za proslavu ovog radosnog praznika počinje na Veliki četvrtak, dan pričešća a nastavlja se na Veliki petak. Na taj dan je prema verovanju Isus odveden kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji je narodu ostavio da bira da li žele da spasu Isusa ili Varavu, osuđenika na smrt, zbog pobune, pljačke i ubistva. 

Na veliki petak i veliku subotu se farbaju uskršnja jaja, i to najviše u crvenu boju, koja je simbol Isusove krvi, ali je i simbol veselja i radosti. Prvo crveno jaje koje se ofarba se zove čuvarkuća i ono se ostavlja po strani da čuva kuću, do narednog Uskrsa.

HRISTOS VOSKRESE! Svim čitaocima portala Magazina Novosti, želimo SREĆAN USKRS! Provedite ga u zdravlju, miru, radosti i veselju, zajedno sa svojim najbližima!

Ostala jaja se boje na razne načine, dosta vernika farba 33 uskršnja jaja, koja treba da simbolizuje broj godina koje je imao Isus kada je razapet.

Uskršnje slavlje počinje posle jutarnje službe, nakon čega se vernici pozdravljaju sa rečima Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse, i taj pozdrav koriste sve do Spasovdana, koji se slavi 40 dana, nakon Uskrsa.
Običaji su nešto što smo nasledili od naših starih, i zato se mi držimo njih.

Običaji vezani za najradosniji hrišćanski praznik se nastavljaju i posle nedelje, pa se posle prvog ponedeljka posle Uskrsa odlazi na grobove umrlih članova porodice. Tom prilikom se njihovi grobovi pobusaju sa zelenom travom, i to se naziva još i Pobusani ponedeljak ili zadušnice.

Nekada se trpeza sastojala od najboljih domaćih proizvoda sir, kajmak, pršuta, domaće povrće. Danas je najbitnije da to bude svečan ručak, uz obavezna farbana jaja i veliku prazničnu pogaču. Vaskrs predstavlja radostan i svečan dan kada se okupljamo u krugu porodice, prijatelja, dragih i voljenih ljudi, i slavimo u sreći i veselju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.