Oglas
· · Komentari: 0

ISTINE I ZABLUDE: Da li znate zbog čega HRIŠĆANI poste sredom i petkom?

Post sredom i petkom smatra se najvažnijom odlukom u životu svakog vernika

1653564853_cvreno-slovo.jpg
Foto: Unplash.com
Oglas

Mnogo puta ste čuli da neko posti sredom i petkom. Postoje razna objašnjenja zbog čega su upravo ta dva dana toliko bitna u životu svakog vernika.

Pročitajte još: SVETA MUČENICA GLIKERIJA: Danas nikako ne treba da palite sveće i jedete meso

Postoje razne teorije, a jedna od glavnih hrišćanskih zabluda je da se sredom i petkom posti za dobrobit potomstva. 

Post je davnih dana podrazumevao uzdržavanje od hrane tim danima. Ipak, vremenom su se ta prabvila promenila, pa se postom smatra odricanje samo mrsne hrane, tokom ova dva dana.

Zašto se posti sredom i petkom?

Sreda je posni dan, jer je upravo tog dana Isusa Hrista izdao Juda i taj događaj je prethodio njegovom stradanju. Crkva je zbog toga odredila baš da sreda bude dan molitive i odricanje od mrsne hrane.

Petkom svaki vernik treba da posti, jer je to najtužniji dan u hrišćanstvu, jer je Isus Hrist upravo poslednjeg dana radne nedelje, mučen i razapet na krst.

Pročitajte još: Bio je najpametniji čovek u istoriji, a umro je kao siromašni službenik: Da li znate ko je bio Džejms Sidisa?

Ova dva dana posti se na vodi. Postoji i izuzetak, kada praznik sa crvenim slovom pada na te dane, odnosno ukoliko je svetitelj čije je ime u crkvenom kalendaru napisan masnim slovima. Tada je dozvoljeno konzumiranje ulja i crnog vina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas