Oglas
· · Komentari: 0

Izabrana BOJA 2024. GODINE: Kada je pogledate osetićete mir (FOTO)

Kada bismo mogli da zamislimo godinu koja je pred nama, koje bi boje bila?

1702050367_shutterstock_2131251923.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ova apstraktna misao je nešto čime se svake godine bave stručnjaci Instituta za boje Pantone, koji razmatraju kakvi trendovi vladaju u visokoj modi, dizajnu enterijera, pop kulturi, ali i ljudskoj psihologiji, a ove godine su se odlučili za nijansu PANTONE 13-1023.

Prema istraživanju Instituta Pantone, nijansa koja će definisati 2024. je pič faz – lagan, voćni ton koji dočarava mir i spokoj.

„Prolazimo kroz mnogo burnih previranja u svom životu i imamo potrebu za bojom koja smiruje“, navodi Liatris Ajsman, izvršna direktorka Instituta Pantone, u intervjuu za Si-En-En.

„To je topla i udobna nijansa. I veoma je taktilna. Smatramo da je u ovakvom trenutku to svojstvo zaista važno – dodirnuti druge ljude i okupiti ih u svom domu.“

Različiti tonovi boje breskve su se redovno pojavljivali na modnim pistama u kolekcijama proleće–leto 2024, posebno u Milanu i italijanskim modnim kućama kao što su „Guči“, „Žil Sander“ i „Sportmaks“.

Haljine u boji breskve mogle su se videti i na crvenom tepihu, a njena zastupljenost u pop kulturi je takođe vremenom bila sve vidljivija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)

„Mislimo da je boja breskve izrazito nostalgična“, dodala je Ajsmanova. „Češće je ženska boja, ali u određenim varijacijama polako se uvukla i u muške ormare i njihovo okruženje. Mislim da to govori o modernosti ove nijanse.”

U saopštenju za javnost, izvršna direktorka Pantonea navodi i da pič faz budi osećaj pripadanja, inspiriše na ponovno okupljanje i uzajamnu brigu.

Ove godine se takođe obeležava 25. godišnjica Pantoneove inicijative izbora Boje godine. Psihologija boja iza odluka Ajsmanove i njenog tima u prethodna tri izbora bila je izdržljivost, optimizam, hrabrost i snaga – koje su zahtevala konstantno turbulentna vremena.

Ali uviđanje stanja kolektivnog raspoloženja čak i u atmosferi konfuzije i anksioznosti je teritorija na kojoj su stručnjaci Pantonea suvereni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas