Oglas
· · Komentari: 0

KAKO SE PIŠE: Da li ćete staviti "ZAUZVRAT" ili "ZA UZVRAT"? Dilema koja muči i poznavaoce jezika

Još jedan primer gde se javlja jezička nedoumica oko spojenog i odvojenog pisanja reči

1654879577_daisies-g1380608c4_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Mnogi imaju nedoumicu kada treba da stave ovu reč na papir. Da li se piše "ZA UZVRAT" ili "ZAUZVRAT"?

Piše se zauzvrat, spojeno. Prilog ZAUZVRAT znači „u zamenu, kao naknadu”.

Primeri u rečenici:

  • Ne mogu ti ništa dati zauzvrat.
  • Učinio mi je uslugu i nije ništa tražio zauzvrat.

Pročitajte još: Kako se piše: PREKLJUČE ili PREKJUČE? Jedan oblik je isključivo pravilan

Radi se o predloško-imeničkoj vezi, u kojoj su predlog i imenica, objedinjene jednim akcentom, srasle u jednu reč. Novonastala reč po vrsti spada u priloge.

Na svim sajtovima koji se bave pravopisom piše tako. Ipak, ako pogledate u „Rečnik jezičkih nedoumica” Ivana Klajna, pod tom odrednicom piše da je pravilno ZA UZVRAT i da PR (pravopis) dopušta i spojeno pisanje.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas