· · Komentari: 1
PRAVOPIS

KAKO SE PIŠE: Da li je ručak bio MASTAN ili MASAN? Skoro svi će odgovoriti POGREŠNO

Nije problem samo u pisanju - greši se i u govoru.

1625640975_burger-1553287_1920.jpg
foto: Piksabej

Iako se često može čuti i pročitati pridev "masan", to je pogrešno, jer je ispravno samo "mastan".

Do greške dolazi analoški, zbog oblika ovog prideva u ženskom i srednjem rodu koji glase masna i masno.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: Da li je pravilno napisati "U SRED" ili "USRED"?

Ipak, treba imati na umu da se suglasnik t gubi iz grupe stn koju imamo upravo u ženskom i srednjem rodu, dok je u muškom rodu nema, pa je stoga pravilno pisati mastan.

- Ne volim da jedem masno, a ovaj ručak je baš bio mastan.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: ODSADA ili OD SADA, iznenadićete se kad saznate šta je pravilno

S druge strane, grupu stn ćemo imati i u svim zavisnim padežima muškog, ženskog i srednjeg roda, tako da će se suglasnik t gubiti u svim tim oblicima.

- masnog ručka, masne pite, masnom jelu, ...

Suglasnik t se čuva samo u nominativu jednine muškog roda.

Isti je slučaj i sa sledećim pridevima:

- častan-časna-časno, postan-posna-posno, vrstan-vrsna-vrsno, radostan-radosna-radosno, itd.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.