· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Molitvu "OČE NAŠ" zna svaki vernik, ali retko ko zna zašto se na kraju kaže "AMIN"

Najčešća molitva među vernicima svih hrišćanskih crkvi je “Gospodnja molitva” poznata još i po početnim rečima “Oče naš”. Ona je osnov svih drugih molitvi i stub pravoslavlja.

1643729052_rite-g7cbbe7a20_1280.jpg
Foto: Piksabej

Ova molitva zove se “Gospodnja molitva” zato što se veruje da ju je prvi izgovorio sam Isus Hrist koji je naučio apostole da se tako mole rekavši: “Ovako se vi molite…” (prema Jevanđelju po Mateju) ili “Kada se molite kažite…” (prema Jevanđelju po Luki).

Ova molitva zapisana je u Bibliji, u dve od ukupno četiri knjige jevanđelja Novog Zaveta. Prevedena je na sve jezike sveta koje govore hrišćani i kako je prilagođena lokalnim jezicima, uvek pomalo odstupa od originala zapisanog u Bibliji.

Pročitajte još: Da li znate šta znači "ALILUJA"? Reč koju smo svi čuli mnogo puta u životu

Ovo je verzija na srpskom jeziku:

Oče naš, koji si na nebesima,

da se sveti ime Tvoje,

da dođe carstvo Tvoje;

da bude volja Tvoja,

i na zemlji kao na nebu.

Hljeb naš nasušni daj nam danas,

i oprosti nam dugove naše,

kao što i mi opraštamo dužnicima svojim;

i ne uvedi nas u iskušenje,

no izbavi nas od zloga.

Kao i sve druge molitve uobičajno je da se i “Oče naš” završi tako što vernici kažu “Amin”.

Interesantno je da u Jerusalimu postoji crkva Pater noster (Oče naš). Prema predanju, na ovom mestu je Isus poslednji put sakupio apostole i naučio ih molitvi “Oče naš”.

U znak sećanja na taj događaj po zidovima crkve nalazi se ispisan tekst molitve na preko 100 jezika, pa i na srpskom.

U hrišćanskom bogosluženju Amin se izgovarana kraju svake molitve i himne kao reč potvrđivanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.