Oglas
· · Komentari: 0

MUŽEVI USTUPAJU SUPRUGU GOSTIMA: Afričko pleme ne odustaje od običaja, žene noće sa strancima, a domaćin spava ISPRED KUĆE (VIDEO)

Afričko pleme Himba veruje da je ustupanje žena posetiocima za seks krajnji čin ljubaznosti.

1700903661_3715932_profimedia0798067448_ff.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Pleme ima oko 50.000 pripadnika i živi veoma tradicionalnim stilom života lovaca-sakupljača na severu Namibije. Muškarci se mahom bave stočarstvom i love. Žene pak nose vodu do sela i skupljaju ogrev, ali imaju i jednu krajnje neobičnu obavezu kad pleme ima goste. Muški članovi će u tim prilikama ponuditi svoje žene gostima za noć zadovoljstva i to se smatra toplom dobrodošlicom.

Pripadnice plemena smatraju muževe svojim gospodarima i od njih se očekuje da se priklone njegovom zahtevu, drugim rečima, ako muž traži od nje da spava sa gostom, mora da se povinuje. Ima mogućnost da odbije seks sa gostom, međutim, ipak mora da spava u istoj sobi sa njim.

Vode Maja, popularni Jutjuber iz Gane, posetio je pleme i otkrio kako tačno funkcioniše drevni običaj.

- Domaćin pokazuje svoje odobravanje i zadovoljstvo što vidi svog gosta dajući mu tretman okujepisa omukazendu. To znači da daje svom gostu ženu da prenoće zajedno dok on spava u drugoj sobi. Ako nema slobodnih soba muž će spavati napolju - navodi jutjuber.

Maja je pitao jednog člana plemena zašto nude svoje žene za seks.

- Himba kultura je tako različita. To ne radimo da bismo naterali ženu da počne da vara. Mi dajemo naše žene našim posetiocima i to je naša kultura. Tako se dobro ponašamo prema našim posetiocima - navodi pripadnik plemena.

Tradicija se prenosi vekovima i pripadnici plemena veruju da to smanjuje ljubomoru i neguje zdrave i srećne i odnose uprkos činjenici da žene imaju malo ili nimalo prava u procesu donošenja odluka.

Himba su poligamno pleme. Muškarcima unutar zajednice dozvoljeno je da se ožene sa onoliko žena koliko mogu da izdrže. Prosečan muškarac Himba ima najmanje dve žene i dozvoljeno mu je da se oženi čak i devojčicama od 10 godina. Od žena u plemenu se traži da budu u potpunosti potčinjene zahtevima svog muža.

Druga neobična tradicija podrazumeva da muškarci mogu da imaju odnose da prijateljicama njihove žene ako dođu u posetu, međutim, to je manje uobičajena praksa.

"SVET SE PROMENIO"

Zapadni uticaji počeli su da se šire i kroz Namibiju.

Oven Kataparo, pripadnik plemena, navodi da je život u plemenu počeo da se menja. Otkrio je da sve više mladića odlazi i zapošljava se u gradovima. Neki, poput njega, šalju svoju decu u školu.

- Većina naše dece se stidi u školi! Misle da većina dece priča o njima i da ne izgledaju tako lepo - rekao je Oven.

Čak se i seoski poglavari slažu da deca Himba treba da se pripremaju za drugi način života.

Šef Nongaba je rekao:

- Želim da postanu lekari, nastavnici, možda i da rade u vladi. Želim da žive drugačiji život od mene. Svet se promenio - rekao je jedan od vođa plemena Nongaba.

Totalno suprotna situacija može se videti na drugom kraju sveta gde jedno kinesko pleme neguje matrijarhat i žene vode glavnu reč.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas